Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[mo.to.si.kal] | موتوسيکل

Definisi : sj kenderaan beroda dua yg di­jalankan dgn enjin; bermotosikal menunggang atau menaiki motosikal: dia ditembak oleh penyerang yg ~ di luar kedai. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[mo.to.si.kal] | موتوسيکل

Definisi : kenderaan yg beroda dua dan dijalankan oleh motor. bermotosikal menunggang atau menaiki motosikal: Dia bersiar-siar dgn ~. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata motosikal


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
bike-hailinge-panggilan motosikalPengangkutanTiadaPenempahan khidmat motosikal secara dalam talian melalui aplikasi tertentu.
bike-hailinge-panggilan motosikalTeknologi Maklumat dan KomunikasiTiadaPenempahan khidmat motosikal secara dalam talian melalui aplikasi tertentu.
motorcycle lanelorong motosikalKejuruteraan AutomotifTiadaLaluan yang dikhaskan di lebuh raya untuk laluan motosikal.
expanding brakebrek pengembanganKejuruteraanKejuruteraan MekanikPeranti yang dikendalikan dengan menggunakan pemegang atau pedal untuk memperlahankan atau menghentikan motosikal. Brek ini terdiri daripada silinder yang dipasang pada roda. Di dalam silinder ini, terdapat dua keping pelapik brek yang ditolak keluar, menekan bahagian dalam dinding silinder dan memperlahankan motosikal. Alat pemberhenti gerakan terdiri daripada plat yang bergerak keluar apabila pedal brek ditekan lalu bersentuhan dengan rim dalam sebuah dram atau roda brek. Alat jenis ini digunakan dengan meluas pada motosikal berkelajuan tinggi.
motorcyclemotosikalKejuruteraanTiadaTiada
motor cyclistpenunggang motosikalKejuruteraanTiadaTiada
pedal cyclistpenunggang motosikalKejuruteraanTiadaTiada
motorcycle insuranceinsurans motosikalPentadbiran PerniagaanTiadaSebahagian daripada insurans motor yang merangkumi semua kenderaan beroda dua yang berenjin.
motorcycle insuranceinsurans motosikalEkonomiTiadaTiada
motorcycle insuranceinsurans motosikalinsuransTiadaSebahagian daripada insurans motor yang merangkumi semua kenderaan beroda dua yang berenjin.
123

Kembali ke atas