Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[mua/] | مواق

Definisi : 1. sudah jemu (kerana selalu benar me­makan sesuatu), bosan; 2. berasa loya atau hendak muntah, mual: sila Wan minum air di pangsa durian ini supaya menghilangkan panas dan rasa ~; 3. berasa jijik atau benci (kerana melihat atau mendengar sesuatu): kami sudah ~ dgn taktiknya yg terlalu ber-hati-hati; 4. (Kim) keadaan sesuatu benda (spt air, gas, dll) yg dicampuri dgn benda yg lain sehingga benda yg pertama itu tidak dapat lagi menerima atau bersebati dgn benda yg dicampurkanitu, tepu; memuakkan 1. menimbulkan perasaan muak, menjemukan, meloyakan, memualkan: bau makanan itu ~nya; 2. menyebabkan jadi muak (dua benda yg dicampurkan), mene­pukan. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[mua/] | مواق

Definisi : 1 sudah jemu kerana selalu sangat memakan sesuatu; bosan. 2 berasa hendak muntah; loya; mual. 3 berasa jijik kerana mendengar atau melihat sesuatu. memuakkan menimbulkan perasaan muak; meloyakan; menjemukan. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
muak (adjektif)
1. Bersinonim dengan jemu: bosan, jelak, jenuh, cemus, lugu, majal, pasai,

2. Bersinonim dengan mual: loya, meluah, meluak, dugal, enek, meloyo,

3. Bersinonim dengan menyampah: meluat, berbulu, getik, jijik, benci,Khidmat Nasihat

SoalanJawapanJenis SoalanTarikh Soalan
Menteri Komunikasi sudah muak akan perangai Menteri Pengangkutan yang suka bercakap besar tentang isu kabotaj tersebut. Adakah penggunaan muak tersebut betul?Menteri Komunikasi sudah muak akan perangai Menteri Pengangkutan yang suka bercakap besar tentang isu kabotaj tersebut.

Penggunaan perkataan muak dalam ayat tersebut adalah betul kerana muak bukan sahaja merujuk kepada memakan sesuatu tetapi juga bermaksud berasa jijik atau benci kerana melihat atau mendengar sesuatu. 
Makna23.10.2021
Adakah ayat di bawah ini betul? 1. Lori itu muak dengan barang-barang. 2. Tekaknya muak dengan makanan yang dihidangkan.Menurut Kamus Dewan Edisi Empat, muak ialah 1. sudah jemu (kerana selalu benar me­makan sesuatu), bosan; 2. berasa loya atau hendak muntah, mual: sila Wan minum air di pangsa durian ini supaya menghilangkan panas dan rasa ~; 3. berasa jijik atau benci (kerana melihat atau mendengar sesuatu): kami sudah ~ dgn taktiknya yangg terlalu berhati-hati; 4. (Kim) keadaan sesuatu benda (seperti air, gas, dll) yang dicampuri dengan benda yang lain sehingga benda yang pertama itu tidak dapat lagi menerima atau bersebati dengan benda yang dicampurkanitu, tepu; memuakkan 1. menimbulkan perasaan muak, menjemukan, meloyakan, memualkan: bau makanan itu ~nya; 2. menyebabkan jadi muak (dua benda yang dicampurkan), mene­pukan.

Ayat kedua betul manakala ayat kedua perlu dipinda seperti berikut;

 1. Lori itu muat dengan barang-barang.

2. Tekaknya muak dengan makanan yang dihidangkan.
Tatabahasa18.07.2013
Bolehkah pihak tuan jelaskan perbezaan antara 'muak' dan 'mual' ? =================================== Diberi soalan berikut : Saya sudah jelak dengan sikapnya itu. Perkataan seertin bagi jelak ialah ? (muak atau mual) =================================== Terima kasih.Merujuk Kamus Dewan Edisi Keempat, muak dan mual sama erti. Untuk keterangan lanjut, sila rujuk Kamus Dewan Edisi Keempat.Makna18.05.2009

Kembali ke atas