Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[mu.kim] | مقيم

Definisi : 1. penduduk tetap (di sesuatu tempat), tinggal tetap (lebih drpd satu masa Haji di Mekah); 2. kawasan yg di dlm lingkungan sebuah masjid; 3. kawasan (tempat tinggal) yg di bawah perintah seorang penghulu: di salah satu tempat dlm ~ Batu sekarang ini, ada sekumpulan kecil kaum Sakai; bermukim berkediaman, bertempat tinggal: ada juga seorang dua peranakan Bugis yg ~ di Melaka; permukiman 1. kegiatan bermukim: ~ kum-pulan pengakap di pinggir bukit itu telah pun selesai; 2. tempat (daerah, kawasan) ber­mukim: pemukim orang yg bermukim (yg tinggal) di sesuatu mukim. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[mu.kim] | مقيم

Definisi : 1 kawasan yg di bawah perintah seorang penghulu. 2 kawasan yg di bawah lingkungan sebuah masjid. 3 penduduk yg tidak berniat utk menetap di sesuatu tempat. bermukim bertempat tinggal; berkediaman. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
mukim (kata nama)
Bersinonim dengan daerah, kawasan, wilayah, zon, provisi, bahagian, rantau, kampung, desa, lingkungan, kelurahan, mandala, luak.,


Ensiklopedia

TajukSinopsisBidangKlasifikasi
TEUKU PANGLIMA POLEM

TEUKU PANGLIMA POLEM, gelar bagi panglima perang kerajaan Aceh yang memimpin rakyat Aceh melawan penjajah Belanda. Polem adalah gelaran kehormatan dalam keluarga sultan yang bermaksud ‘Abang’. Dalam sistem pemerintahan kerajaan Aceh pada mulanya ada tiga wilayah yang disebut dengan ;Lhee Sago’ atau Tiga Segi yang masing-masing dipimpin oleh Panglima Sagi di bawah Sultan Aceh. Tiga Segi itu adalah XXII Mukim, XXV Mukim dan XXVI Mukim. Panglima Polem secara turun-temurun memimpin Segi XXII Mikuim yang berpusat di Lamsie wilayah Seulimeum, 35 km sebelah timur Banda Aceh dalam wilayah kabupaten Aceh Besar.

SEJARAH DAN ARKEOLOGIJawatan/Gelaran
ABDULLAH SIDEKABDULLAH SIDEK (1913-1973), penulis. Dia lahir pada bulan Mac 1913 di Kampung Kadut, Mukim Jabi, Segamat, JohorSASTERAKonsep
KEDAH

Kedah (pend. 1 308 400), negeri di utara

Semenanjung Malaysia. Ia juga dikenali sebagai

“negeri jelapang padi”. Kedah terdiri daripada 11

daerah dan 132 mukim.

UMUM 
DIALEK MELAYU DI PULAU SAYONGDIALEK MELAYU DI PULAU SAYONG, satu ragam dialek Melayu yang mempunyai ciri linguistik tersendiri yang dituturkan di Mukim Sayong, dan beberapa kawasan lain di sekitar daerah Kuala Kangsar, Perak. Mukim Sayong ini terletak berhampiran Sungai Perak, dan di mukim inilah terletaknya bandar diraja Kuala Kangsar. Oleh sebab nama Kuala Kangsar itu lebih dikenal umum, maka sejak kebelakangan ini, nama dialek Melayu Kuala Kangsar lebih sering digunakan untuk merujuk ragam dialek Melayu yang dituturkan di kawasan ini berbanding penggunaan nama dialek Melayu Pulau Sayong (DMPS).BAHASABahasa
SYED HARUN JAMALULLAIL

SYED HARUN JAMALULLAIL (1737-1825), penghulu pertama mukim Arau, Perlis. Beliau bertanggungjawab meneroka dan membuka mukim Arau. Syed Harun Jamalullail juga merupakan generasi awal keturunan Jamalullail yang akhirnya menjadi raja dan memerintah negeri Perlis. Ayahnya Syed Ahmad Jamalullail berasal dari negeri Hadramaut, Tanah Arab, manakala ibunya Syarifah Aminah, berasal dari Alor Setar, Kedah.

SEJARAH DAN ARKEOLOGITokoh
ABDUL RAHMAN MERBOK

ABDUL RAHMAN MERBOK (1899-1986), ulama. Dia lahir di Kampung Alor Ibus, mukim Tebengau, daerah Kota Setar, Kedah. Nama sebenarnya ialah Abdul Rahman bin Haji Abdullah.

SEJARAH DAN ARKEOLOGIKonsep
LINGGI

LINGGI, mukim dalam daerah Port Dickson, Negeri Sembilan, bersempadan dengan Melaka. Dari segi sejarah, Linggi sering dilanda konflik antara pelbagai pihak yang ingin menguasai perniagaan bijih timah. Punca konflik ialah Sungai Linggi yang merupakan laluan utama hasil bijih timah dari Sungai Ujong ke pusat pengumpulan di Melaka.

SEJARAH DAN ARKEOLOGIBandar/Negeri/Negara/Tempat
MUAR

Muar (pend. 400 000), daerah terbesar di

bahagian barat negeri Johor yang menghala ke

Selat Melaka. Bahagian barat dan utara daerah ini

bersempadan dengan Melaka, Negeri Sembilan

dan Pahang. Bahagian pantai Muar bermula dari

Sungai Kesang hingga Sungai Sarang Buaya.

Sungai Muar merupakan sungai yang terbesar

dan mempunyai sejarah tertua di pantai barat

Johor. Terdapat 17 buah mukim di daerah Muar,

iaitu Bandar, Bukit Serampang, Tangkak, Grisek,

Serom, Bukit Kepong, Sungai Raya, Lenga,

Kundang, Kesang, Sungai Terap, Sungai Balang,

Jalan Bakri, Jorak, Parit Jawa, Ayer Hitam dan Seri

Menanti.

UMUM 
PERISTIWA MEMALI

PERISTIWA MEMALI, peristiwa berdarah yang berlaku di Kampung Memali, Mukim Siong, Baling, Kedah, pada bulan November 1985.  Peristiwa ini dicetuskan oleh Ibrahim Mahmood dan pengikutnya yang menggunakan agama untuk tujuan politik.

SEJARAH DAN ARKEOLOGIPeristiwa
MEKMULUNG

MEKMULUNG, teater tradisional yang dipersembahkan dalam bentuk nyanyian serta iringan muzik yang berasal dari mukim Wang Tepus, Jitra, Kedah Darul Aman.

BUDAYADrama/Filem/Teater/Persembahan
123

Kembali ke atas