Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[mun.dur] | موندور

Definisi : 1. (berjalan, bergerak, dll) ke bela­kang, surut, undur, lwn mara: dia ~ setapak dan kemudian mara lagi beberapa tapak apabila polis itu beredar dr situ; 2. ki menjadi kurang (hasil pendapatan dll), berkurang, me­rosot: perusahaannya mulai ~; 3. tidak maju, terkebelakang, tertinggal, kolot: kebanyakan kaum perempuan masih lagi dlm keadaan lemah, ~, dan terkongkong; ~ maju ki tidak tetap hati, ragu-ragu; ~ teratur a) berundur dgn teratur (pasukan peperangan); b) mengundurkan diri dgn diam-diam; memundurkan menjadikan mundur, meng­undurkan, memerosotkan, mengebelakang­kan; kemunduran perihal mundur, kemerosotan: pekedai itu, sambil mengeluh, menceritakan ~ perniagaannya. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[mun.dur] | موندور

Definisi : 1 bergerak atau berjalan ke belakang; surut; undur: Ia ~ beberapa langkah apabila ternampak akan musuh di hadapannya. 2 tidak maju; tertinggal: Sejak sakit ini, ia ~ dlm pelajarannya. 3 menjadi kurang (bkn hasil pendapatan dll); merosot (bkn perniagaan dll): Perusahaan kain batik itu sudah mula ~. memundurkan menjadikan mundur; merosotkan. kemunduran keadaan mundur; kemerosotan: ~ kita dlm lapangan sains dan teknologi perlu diatasi segera. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
mundur (adjektif)
1. Bersinonim dengan merosot: meleset, menjunam, jatuh, turun, susut, surut, berkurangan,
Berantonim dengan maju

2. Bersinonim dengan terkebelakang: tertinggal, tidak maju, kolot, konservatif, kuno, merosot, meleset, miskin,
Berantonim dengan maju

Kata Terbitan : memundurkan, kemunduran,

Peribahasa

Sebelum tercapai pantang surut.

Bermaksud :

Tidak mahu mundur sebelum maksud tercapai. (Peribahasa lain yang sama makna: Pantang patah di tengah).

 

Lihat selanjutnya...(2)


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
backward regionkawasan mundur; wilayah mundurGeografiTiadaTiada
cumulative causationpenyebab kumulatifPerancangan dan Pembangunan BandarTiadaKeadaan pertumbuhan yang menunjukkan sesuatu wilayah yang telah maju akan bertambah maju dan bagi yang mundur bertambah mundur.
retrogradederet mundurMuzikTiada

Pic deret dasar yang dibaca dari arah belakang ke hadapan dalam muzik karya dua belas ton. Contoh deret mundur dalam gerakan pertama Symphony, Op. 21 oleh Anton Webern ialah Eb, C, C#, D, Bb, B, F, E, Ab, G, F#, A. Lihat juga deret dasar, matriks dua belas ton.

retrograde inversionderet mundur balikanMuzikTiadaPic deret balikan yang dibaca dari arah belakang ke hadapan dalam muzik karya dua belas ton. Contoh deret mundur balikan gerakan pertama Symphony, Op. 21 oleh Anton Webern ialah D#, F#, F, E, G#, G, C#, D, Bb, B, C, A. Lihat juga deret dasar, deret balikan, matriks dua belas ton.
backwardmundur; ke belakang; unjuran ke belakangKependudukanTiadaTiada
backwardmundur; ke belakangPendidikanTiadaTiada
backwardmundur; ke belakangPerpustakaanTiadaTiada
lagging areakawasan mundurGeografiTiadaTiada
depressed areakawasan mundurGeografiTiadaTiada
recessive accenttekanan mundurKesusasteraanTiadaKeadaan yang berlaku apabila satu perkataan yang ditekankan yang menaik pada suku kata akhir diikuti pula dengan satu perkataan lain yang bertekanan berat.
12345

Kembali ke atas