Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[mu.rah] | موره

Definisi : 1. banyak, berlebih-lebih, limpah: mereka yg mempunyai sifat kegembiraan ini selalu ~ rezekinya dan disukai ramai; 2. rendah harganya, tidak mahal: makanan yg ~ dan senang sekali didapati ialah karbohidrat; 3. tidak kedekut, suka memberi (sedekah dll): setelah Sultan Muzaffar Shah di atas keraja-an, terlalulah baik fiil baginda dgn adilnya dan ~ nya; 4. tidak susah atau tidak payah, mudah, senang; ~ hati a) suka memberi, tidak kedekut; b) pengasih dan penyayang; ~ mulut ramah mesra (tamah); ~ rezeki banyak rezeki; ~ tangan suka memberi; ~ di mulut, mahal di timbangan prb banyak membuat janji tetapi tidak menepatinya; makin ~ makin menawar prb seseorang yg telah diturut orang sesuatu kehendaknya, ia berke­hendak lebih lagi (telah memperoleh kese­nangan ia berkehendakkan kesenangan yg lebih); bermurah; ~ hati tidak segan (memberi sedekah dll), bersifat murah: beliau telah ~ hati memberikan tempat menumpang kpd kami; memurahkan menjadikan murah (harga dll), menyebabkan jadi murah, menurunkan harga: kerana persaingan yg hebat terpaksa ia ~ harga dagangannya; mempermurahkan ki menganggap mudah (senang dll): kalau suami bukan bangsa penyabar dan suka ~ hidup diceraikannya isteri itu dgn tidak semena-mena; murahan rendah nilai diri, tidak bermutu, rendah nilainya: mereka selalu dianggap sbg gadis ~; hanya bahan-bahan ~; hiburan ~; kemurahan 1. perihal murah, kelimpahan: sangat-sangatlah ampun periksamu akan mereka itu sekalian, kerana ia bernaung kpd keadilan dan ~mu; 2. = ~ hati kebaikan hati, sifat penyayang dan pengasih: sekali engkau sebut, beribu kali hamba terima ~ hati eng-kau itu; pemurah (orang yg) suka memberi, tidak kedekut: dia ialah sahabat yg ~ dan sangat takut akan kemurkaan Allah. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[mu.rah] | موره

Definisi : 1 rendah harganya; tidak mahal: Barang-barang di sana lebih ~ drpd barang-barang di sini. 2 banyak; berlebih-lebih: ~ rezeki banyak rezeki. 3 tidak kedekut; selalu memberi sedekah. memurahkan menjadikan murah; menurunkan harga. mempermurah menjadikan lebih murah. kemurahan 1 keadaan murah (bkn barang dll). 2 = ~ hati kebaikan hati; sifat pengasih dan penyayang. pemurah orang yg tidak kedekut; orang yg suka atau selalu memberi. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
murah (adjektif)
1. Bersinonim dengan rendah: menjunam, turun, merosot, meleset,
Berantonim dengan mahal

2. Dalam konteks rezeki
bersinonim dengan berlebih-lebih, melimpah-limpah, melimpah-ruah, bertimbun-timbun, melambak-lambak,
Berantonim dengan sedikit

Kata Terbitan : memurahkan, kemurahan, kemurahan hati, pemurah,

Puisi
 

Anak Melayu sayang Melayu,
     Mata melihat hatiku sayu;
Murah harganya sangat terlalu,
     Seperti ikan pari dan yu.


Lihat selanjutnya...(14)
Peribahasa

Lagi murah,
     lagi ditawar.

Bermaksud :

Makin diberi, makin banyak lagi yang diminta. (Peribahasa lain yang sama makna: Makin murah, makin menawar).

 

Lihat selanjutnya...(19)


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
cheap editionedisi murahPerpustakaanTiadaEdisi buku berharga murah yang dihasilkan melalui cetakan semula dengan menggunakan kertas yang kurang baik dan jilidan yang menggunakan kekulit yang murah.
yellow-backnovel edisi murahKesusasteraanTiadaNovel edisi murah yang diikat dengan kertas kuning yang keras dan tebal, termasuk novel kereta api seperti yang berlaku pada beberapa tahun lalu abad ke-19.
bargain hunterpemburu saham murahPentadbiran PerniagaanTiadaPelabur yang memasuki pasaran apabila harga rendah secara umumnya, biasanya pelabur runcit yang sentiasa mencari saham murah.
economy tickettiket ekonomiAeroangkasaTiadaSejenis tiket penerbangan yang lebih murah daripada kelas pertama dengan perkhidmatan yang minimum, lazimnya diberi kod `Y' pada tiket.,Sudut di antara satah rujukan membujur pesawat udara dengan garis rentas keratan aerofoil.,Putaran pesawat udara mengelilingi paksi tegak.,Sejenis tiket penerbangan yang lebih murah daripada kelas pertama dengan perkhidmatan yang minimum, lazimnya diberi kod `Y' pada tiket.
air shuttleulang alik udaraAeroangkasaTiadaPerkhidmatan penerbangan yang ditawarkan kepada penumpang tanpa membuat tempahan tiket dan biasanya kadar tambang lebih murah daripada penerbangan biasa.,Perkhidmatan penerbangan yang ditawarkan kepada penumpang tanpa membuat tempahan tiket dan biasanya kadar tambang lebih murah daripada penerbangan biasa.
apex tickettiket apexAeroangkasaTiadaSejenis tiket penerbangan yang dibeli lebih awal daripada jadual penerbangan dengan harga murah.,Nisbah berat kasar pesawat udara dibandingkan dengan tujahan enjin, lazimnya digunakan dalam mereka bentuk awal pesawat udara.,Sejenis tiket penerbangan yang dibeli lebih awal daripada jadual penerbangan dengan harga murah.
gaffpanggung murahKesenianDrama dan TeaterPanggung teater yang dilengkapi dengan kemudahan asas sahaja.
cheap labourburuh murahKependudukanTiadaTiada
cheap moneywang murahEkonomiTiadaTiada
cheap labourburuh murahEkonomiTiadaTiada
12345678910...

Kembali ke atas