Maklumat Kata

Kamus Bahasa MelayuDefinisi : 1. (Bio) perubahan pd bahan genetik sesuatu organisma (tumbuhan, haiwan, dsb) yg mengakibatkan perubahan ciri tertentu organisma tersebut; 2. (Lin) pengubahsuaian bunyi dlm satu kata yg dipengaruhi oleh bunyi-bunyi yg berhampiran; 3. IB perubahan atau pergantian pegawai (kakitangan dll). (Kamus Dewan Edisi Keempat)


Definisi : ist perubahan pd bahan genetik sesuatu organisma (tumbuhan, haiwan dsb) yg mengakibatkan perubahan ciri tertentu organisma tsb. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata mutasi


Kamus Sains

Kamus Sains.indb
amino yang terikat pada kumpulan karbohidrat. Contoh antibiotik ini ialah streptomisin dan neomisin. (BIO) aminopterin (aminopterin) Drug yang menghalang sintesis purina dan pirimidina. (BIO) aminopurine (aminopurina) Analog bes yang menghasilkan mutasi transisi. (BIO) amixis (amiksis) Kitar pembiakan yang tidak mempunyai meiosis dan persenyawaan. (BIO) ammocolous (amokolus) Organisma yang hidup dalam pasir. Contohnya, umang-umang. (BIO) ammochaeta (amoketa) Bulu kejur di kepala BIO) antennal fovea (fovea sesungut) 1. Kawasan lekuk di sekeliling soket sesungut pada serangga Hymenoptera. 2. Alur yang dikelilingi rabung muka pada bahagian tengah muka serangga Diptera. (BIO) antennapedia (antenapedium) Mutasi yang mengubah antena Drosophila menjadi kaki. (BIO) antennaria (antenaria) Soket sesungut. (BIO) antennifer (antenifer) 1. Soket sesungut pada artropod. 2. Cuaran pada rim soket sesungut yang bertindak sebagai pivot. (BIO

Kembali ke atas