Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[naf.kah] | نفقه

Definisi : 1. wang (makanan dll) yg diperlukan utk hidup, sara hidup: siapa yg menanggung ~ anak yatim itu? 2. makanan dll sehari-hari, rezeki; mencari ~ mencari rezeki (bekerja utk mendapatkan rezeki); 3. perbelanjaan dll yg wajib diberikan oleh suami kpd isterinya: suami wajib menanggung ~ isterinya; ~ batin hak bersetubuh isteri; ~ zahir belanja hidup isteri; 4. bp pendapatan, gaji; menafkahi memberi nafkah, menyarai hidup seseorang; menafkahkan mengeluarkan (wang dll) utk makanan sehari-hari, membelanjakan (wang). (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[naf.kah] | نفقه

Definisi : 1 wang, makanan dll yg diperlukan utk hidup; sara hidup. 2 perbelanjaan dll yg wajib diberikan oleh suami kpd isterinya. 3 makanan sehari-hari; rezeki: mencari ~ bekerja utk mendapatkan rezeki. menafkahi memberikan nafkah kpd; menyara hidup seseorang: Ayah bekerja keras utk ~ kami sekeluarga. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
nafkah
Rujuk :rezeki

Puisi
 

Anak dara pergi ke Jeddah,
     Sampai di Jeddah berperi-peri;
Menjual suara bukannya mudah,
     Hendak mencari nafkah sendiri.


Lihat selanjutnya...(2)
Peribahasa

Memberakkan periuk nasi sendiri.

Bermaksud :

Mengkhianati tempat mencari nafkah atau tempat menumpang.

 

Lihat selanjutnya...(5)


Khidmat Nasihat

SoalanJawapanJenis SoalanTarikh Soalan
Apakah padanan bahasa inggeris yang sesuai bagi menerjemah ayat/istilah ini: 1. Hantaran Kahwin 2. Mas Kahwin 3. Belanja Kahwin 5. Berbalas Hantaran 6. Wang Hantaran 7. Akad Nikah 8. Nafkah 9. Nafkah Zahir dan Batin 10.Duduk bersimpuh 11. Pernikahan Kali ke? 12. Isteri ke? tema istilah, perkahwinan dan pernikah sekian terima kasih.Untuk makluman, DBP tidak menjalankan kerja penterjemahan atau menawarkan khidmat penyemakan terjemahan, sama ada daripada bahasa Melayu kepada bahasa asing atau sebaliknya. Sila hubungi Persatuan Penterjemah Malaysia (PPM), melalui talian 03-9226 2506 atau e-mel terjemah1@gmail.com.Penyemakan dan penterjemahan28.03.2022
Antara dua istilah ini mana ejaan yang betul, berpandukan pada kamus dewan bahasa Nafkah atau NafqahJawapan yang betul ialah "Nafkah".Istilah28.03.2022
apakah kesalahan imbuhan dalam ayat di bawah? 11.Ketibaan 1 Syawal yang bakal menjelma telah menggamit mereka yang mencari nafkah di rantauan untuk pulang ke kampung halaman masing-masing.Berikut merupakan ayat yang telah dipinda dengan penggunaan tatabahasa yang betul. Pembetulan dibuat pada perkataan yang dihitamkan.

Satu Syawal yang bakal menjelma akan menggamit mereka yang mencari nafkah di perantauan untuk pulang ke kampung halaman masing-masing.
Tatabahasa25.03.2013
Salam, Harap beri komen pembentukan struktur dan penggunaan tatabahasa untuk ayat-ayat berikut: 1. Tanggungjawab ibu bapa ialah mendidik dan memberikan nafkah kepada anak-anak. 2. Tugas Mala ialah mencatatkan nama pelajar yang ponteng sekolah.

Kata pemeri (ialah dan adalah) tidak boleh diikuti oleh kata kerja. Ayat yang betul ialah: 

1. Ibu bapa bertanggungjawab mendidik dan memberikan nafkah kepada anak-anak. 

2. Mala bertugas mencatatkan nama pelajar yang ponteng sekolah.

Tatabahasa21.10.2011
Sama ada perkataan "maintenance" boleh diterjemahkan sebagai "sara hidup" selain daripada "nafkah"

Merujuk Kamus Bahasa Inggeris-Melayu Dewan, perkataan “maintenance” juga bermaksud  “menangggung” (tindakan menyokong dengan makanan, wang). Namun maksud perkataan juga  bergantung pada kesesuaian bidang dan konteks penggunaan dalam ayat. Perkataan “Maintenance” yang merujuk “sara hidup” merupakan bahasa kolokial/bahasa percakapan.  

Makna19.12.2022
Betulkah tanda baca pada ayat di bawah: a) Mereka mempertahankan pendirian dengan komen seperti, "Saya dibayar dengan gaji yang besar.", "Begini caranya saya mencari nafkah untuk keluarga.", dan "Saya perlu buat begini supaya dapat bersaing dengan orang lain di pejabat.".Penggunaan tanda baca dalam ayat tersebut betul.Tatabahasa29.02.2012
Saya agak keliru dengan penggunaan "memberi" dan "memberikan". Menurut Kamus Dewan Edisi Keempat (hlm.1723), contoh ayat yang diberikan untuk kata dasar "tuisyen" adalah seperti berikut: dia mencari nafkah dgn memberi ~ kepada pelajar-pelajar sekolah? Bukankah "memberi" digunakan hanya untuk sesuatu yang bernyawa dan "memberikan" digunakan untuk objek yang tidak bernyawa?Perkataan 'memberi' dan 'memberikan' merupakan kata kerja transitif aktif. Perkataan 'memberi' hendaklah diikuti oleh kata nama objek bernyawa, manakala 'memberikan' hendaklah diikuti oleh kata nama objek tidak bernyawa. Contoh : Abang memberi adik sebatang pensil; Pengetua memberikan nasihat kepada semua  pelajar.

Kamus Pelajar Terbitan Khas KBSM, menerangkan maksud dan contoh penggunaan kedua-dua kata tersebut, iaitu:(i) Memberi - menyebabkan seseorang menerima sesuatu. Contoh ayat: Ia memberi anak-anaknya wang saku.(ii) Memberikan-  menyerahkan sesuatu kepada. Contoh ayat: Saya memberikan buku itu kepada adik saya.
Tatabahasa14.10.2017
Chien Chong Sep 23rd, 11:04am bolehkah pihak tuan memberikan nasihat kepada karyawan sarawak untuk menerbitkan buku sendiri? Saya masih seorang freelancer yang belum mencari jalan keluar untuk mencari nafkah sendiri. Terima Kasih.Sekiranya pihak kami bertemu dengan Karyawan Sarawak, kami boleh menyebut tentang perkara ini. Walau bagaimanapun, perkara itu terpulang kepada mereka untuk menerbitkan atau tidak.Lain-lain23.09.2014
MAKSUD PERKATAAN NANGOI

Puan,

Makna "nangoi" ialah sj babi yg banyak anak, Sus barbatus; meng­geriak bagai anak ~ prb orang yg bera­nak banyak tetapi malas mencari nafkah.

Makna09.11.2010
jelaskan dengan ringkas apakah perbezaan diantara profesion dan pekerjaanProfesion ialah pekerjaan yang selalunya memerlukan kelayakan yang tinggi dan latihan khas, misalnya dalam bidang undang-undang, perubatan dan perakaunan. Manakala pekerjaan ialah sesuatu yang dilakukan atau diusahakan secara berterusan untuk mencari nafkah.Makna26.07.2009
12

Kembali ke atas