Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[nam.pa/] | نمڤق

Definisi : 1. dapat melihat (menengok): mereka tidak ~ siapa yg mengambil surat itu tadi; 2. boleh (dapat) dilihat, kelihatan, tampak: rumahnya tidak ~ dr sini; tak ~ muka hidung tidak kelihatan langsung; ~ belang diketahui hal (keadaan, maksud, dll) yg sebenarnya; ~ dekat hanya dapat melihat dr dekat (tidak boleh melihat jauh); nampaknya rupa-rupanya: ~ kita tidak ter­daya lagi membebaskan diri drpd semua ini; menampak melihat, menengok: para pe­lakon di belakang cermin ini boleh dinampak oleh penonton; menampakkan menunjukkan, mem­­­­­­­per­­­­­­­­lihat­­­­­kan: pandangan awal mungkin ~ seolah-olah semua bahan yg wujud perlu diambil kira; ~ diri memperlihatkan (menunjukkan) diri, muncul sehingga atau supaya dapat di­lihat; ternampak 1. sudah dilihat, terlihat: kerjaku ini ~ oleh datuk sarjan; 2. dapat dilihat, kelihatan: ia memerhatikan kalau-kalau ~ sebuah kuala sungai; ternampak-nampak seolah-olah nampak pd pandangan mata, terpandang-pandang, ter­bayang-bayang;ternampakkan terlihat akan, terpandang akan: dia ~ Razman yg sedang berjalan; kenampakan dapat dilihat, kelihatan, ke­tahuan: kemarahan ibu telah ~; ® tampak I. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[nam.pa/] | نمڤق

Definisi : 1 dpt melihat: Mereka tidak ~ orang yg mengambil buku itu. 2 dpt dilihat; tampak; kelihatan: Bangunan parlimen ~ dr sini. nampaknya besar kemungkinannya bahawa: ~ mereka akan berjaya lagi pd tahun ini. menam­pakkan menunjukkan supaya dpt di­lihat; memperlihatkan: ~ diri. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
nampak (kata kerja)
Bersinonim dengan tengok, melihat, memandang;,
Kata Terbitan : nampaknya, menampakkan, ternampak, ternampak-nampak,

Puisi
 

Pulau Pisang nampak terendam,
     Nampak dari Kuala Rambah;
Hati rindu bertambah dendam,
     Pada siapa nak menumpang susah?


Lihat selanjutnya...(125)
Peribahasa

Nampak gabak di hulu.

Bermaksud :

Ada tanda-tanda yang menunjukkan akan terjadi sesuatu hal. (Peribahasa lain yang sama makna: Gabak di hulu tanda akan hujan, cewang di langit tanda akan panas).

 

Lihat selanjutnya...(13)


Glosari Dialek Negeri Sembilan

EntriFonetikKelas KataMaknaAyat DialekSebutan DialekMaksud Ayat
jengang[dZE.NAN]kata adjektifberkenaan cuping telinga yang ke depan seperti telinga lembu dan kerbau.Lombu tu nampak jengang dek todonga rimau mongaum.[lm.bu tu nAm.pA/ dZE.NAN dE/ t.d.NA Äi.mAw m.NAum]Lembu itu nampak cuping ke depan kerana terdengar harimau mengaum.
boseh[b.sEh]kata adjektifberkenaan badan yang besar atau gemuk dan lemah, tidak bermaya, tidak aktif.Copeklah jalan tu siket, kau ni nampak boseh yo.[tS.pE/.lAh dZA.lAn tu si.kEt kAw ni nAm.pA/ b.sEh j]Cepatlah jalan itu sedikit, engkau ini nampak lemah sahaja.
kopuih[k.puih]kata adjektifberkenaan pipi yang cekung; kompuih.Dah la kuruih, gigi pon dah abih, nampak kopuih pipie.[dAh lA ku.Äuih gi.gi pon dAh A.bih nAm.pA/ k.puih pi.pi.E]Sudahlah kurus, gigi pun sudah habis, nampak cekung pipinya.
sompulun[sm.pu.lun]kata tugasberkenaan lari dalam keadaan tidak tentu arah, bertempiaran; bosomeba.Anak ayam tu sompulun larie, dek nampak holang.[A.nA/ A.jAm tu sm.pu.lun lA.Äi.E de/ nAm.pA/ h.lAN]Anak ayam itu bertempiaran lari kerana nampak helang.
bosomeba[b.s.mE.bA]kata tugasberkenaan lari dalam keadaan tidak tentu arah, bertempiaran; sompulun.Anak ayam tu bosomeba larie, dek nampak holang.[A.nA/ A.jAm tu b.s.mE.bA lA.Äi.E de/ nAm.pA/ h.lAN]Anak ayam itu bertempiaran lari kerana nampak helang.
kompuih[km.puih]kata adjektifberkenaan pipi yang cekung; kopuih.Dah la kuruih, gigi pon dah abih, nampak kopuih pipie.[dAh lA ku.Äuih gi.gi pon dAh A.bih nAm.pA/ km.puih pi.pi.E]Sudahlah kurus, gigi pun sudah habis, nampak cekung pipinya.
togorau[t.g.ÄAw]kata adjektifterkejut, tergamam.Dio togorau bilo nampak ula sawo dalam robane sodang moluluih ayam.[di.j t.g.ÄAw bi.l nAm.pA/ u.lA sA.w dA.lAm č.bAn.E s.dAN m.lu.luh A.jAm]Dia tergamam bila nampak ular sawa dalam rebannya sedang menelan ayam.
toborongau[t.b.č.NAw ]kata adjektifberkenaan luka yang dalam keadaan parah disebabkan benda yang tajam.Toborongau luko budak tu, kono parang, nampak tulange.[t.b.č.NAw lu.k bu.dA/ tu k.n pA.ÄAN sAm.pAj nAm.pA/ tu.lAN.E]Toborongau luka budak itu, kena parang, sampai nampak tulangnya.
poncot[pn.tSt]kata namabulu atau kain melekat pada kulit apabila basah.Badan budak tu nampak, sobab baju yang dipakee poncot dek kono ujan.[bA.dAn bu.dA/ tu nAm.pA/ s.bAb bA.dZu jAN di.pA.kE.E pn.tSt dE/ k.n u.dZAn]Badan budak itu nampak sebab baju yang dipakai poncot kena hujan.
jongket[dZN.ket]kata kerjamengada-ngada.Budak yang jongket tu toreseh-reseh bilo nampak orang bujang tu.[bu.dA/ jAN dZN.ket tu t.ÄE.sEh ÄE.sEh bi.l nAm.pA/ .ÄAN bu.jAN tu]Budak yang mengada-ngada itu tersengeh-sengeh bila nampak anak bujang itu.
12

Kembali ke atas