Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[nas.khah] | نسخه

Definisi : 1. karangan dll yg bertulis tangan, manuskrip; 2. Id karangan asal (yg akan dicetak atau diterbitkan), manuskrip, skrip; 3. penjodoh bilangan utk buku (majalah, surat khabar, dll), buah: majalah itu berharga RM1.50 se~; 4. rang (undang-undang, per­lembagaan, dll), rancangan. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[nas.khah] | نسخه

Definisi : 1 karangan dll yg bertulis tangan; manuskrip. 2 penjodoh bilang­an utk menghitung buku, maja­lah dll; buah: Harga majalah itu ialah seringgit se~. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
naskhah (kata nama)
Bersinonim dengan manuskrip, skrip, teks, matan, dokumen, sahifah.,


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
naskhah rotan(M.)naskhah rotanKesusasteraanTiadaNaskhah yang menggunakan rotan sebagai ganti kertas. Contoh: naskhah-naskhah yang bertulisan rencong yang terdapat di Sumatera Selatan.
naskhah(Ar.)naskhahKesusasteraanTiada1. Hasil karya tulisan tangan. Contoh: naskhah-naskhah yang bertulisan jawi dalam kesusasteraan Melayu klasik.
ancetre commumnaskhah asalKesusasteraanTiadaNaskhah yang ditulis oleh pengarang atau naskhah yang mula-mula dicipta dan menjadi sumber kepada naskhah-naskhah lain. Contoh : Ramayana Valmiki merupakan naskhah asal menjadi sumber kepada cerita-cerita Ramayana di tempat lain.
checking copynaskhah pengesahanKomunikasiTiadaNaskhah yang dijadikan sebagai rujukan bagi naskhah-naskhah lain.
hyperchetypetipa induk semu/hiperketaipKesusasteraanTiadaKepala keluarga naskhah yang membawahi naskhah-naskhah seversi.
manuscript hunterpencari naskhah/pencari manuskripKesusasteraanTiadaIndividu yang berusaha untuk mendapatkan naskhah-naskhah asli sebagai simpanan atau untuk dijual. Contoh: Peter Floris dan Pieter Willemsz, van Elbinck yang pada tahun 1604 pernah tinggal di Acheh dan telah mengumpulkan naskhah Melayu kemudian memperdagangkannya.
handschriftnaskhahKesusasteraanTiada1. Hasil karya tulisan tangan. Contoh: naskhah-naskhah yang bertulisan jawi dalam kesusasteraan melayu klasik.
eliminated/eliminatiopenyisihanKesusasteraanTiadaMengetepikan naskhah-naskhah yang korup, tidak lengkap atau terlalu buruk sifat fizikalnya dalam tahap menyusun teks autoritatif dan representatif.
superior readingpembacaan unggulKesusasteraanTiadaNaskhah yang bacaannya dianggap paling baik jika dibandingkan dengan naskhah-naskhah yang seversi.
palaeographerahli paleografiKesusasteraanTiadaOrang yang ahli tentang manuskrip, naskhah-naskhah atau tulisan kuno.
12345678910...

Kembali ke atas