Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[na.zaÖ]/[na.za/] | نزع

Definisi : Ar 1. keadaan orang yg hampir akan mati: tadi abang berada di rumah sakit Bangsar di mana dua manusia sedang terbaring ~; 2. ki teruk benar (keadaan sesuatu benda), hampir tidak boleh dipakai lagi. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[na.zaÖ]/[na.za/] | نزع

Definisi : 1 keadaan orang yg hampir akan mati. 2 ki teruk benar keadaannya; hampir akan binasa sama sekali. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
nazak (adjektif)
Bersinonim dengan tenat, kritikal, teruk, berat, kuat, lasat, serius, nyawa-nyawa ikan, hampir mati.,


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
dyingnazakPerubatanTiadaPerihal saat akhir hayat seseorang yang ditandai oleh tekanan darah semakin menurun, denyut nadi semakin lemah, dan pernafasan semakin cetek.
moribundmoribun/nazakPerubatanTiadaKeadaan tidak sedar yang menjurus kepada kematian.
moribund fishikan nazakPerikananTiadaTiada
dying statementpernyataan nazakUndang-undangTiadaTiada
dying declarationakuan nazakUndang-undangTiadaTiada
facies hippocraticaroman nazakPerubatanTiadaMuka yang kelihatan pucat dan tidak bermaya, yang dialami oleh orang yang menghampiri saat kematiannya.
American Society of Anaesthesiologists ClassificationKlasifikasi Persatuan Anestesiologi AmerikaPerubatanTiadaSistem klasifikasi fizikal pesakit sebelum pembiusan. Sistem ini mengkategorikan pesakit mengikut tahap kesihatan, iaitu Kelas I hingga V. Pesakit Kelas I ialah pesakit yang sihat, manakala pesakit Kelas II ialah penghidap penyakit yang terkawal seperti asma, kencing manis dan hipertensi. Pesakit Kelas III pula merupakan penghidap penyakit yang boleh mengancam nyawa semasa pembiusan dan pembedahan. Pesakit Kelas IV merupakan pesakit tenat yang mengancam nyawa. Pesakit Kelas V ialah pesakit yang nazak dan boleh mati dengan atau tanpa pembedahan. Huruf ‘E’ akan ditambah selepas Kelas I hingga V sekiranya pesakit menjalani pembedahan kecemasan. Contohnya, ASA IV-E bermakna pesakit menghidap penyakit tenat yang mengancam nyawa dan akan menjalani pembedahan kecemasan.

Kembali ke atas