Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
negative gridgrid negatif/kekisi negatifFizikTiadaTiada
negative logiclogik negatif/mantik negatifKejuruteraanTiadaTiada
negative gridgrid negatif/kekisi negatifKejuruteraanTiadaTiada
negatif controlkawalan negatifBiologiGenetikPengawalaturan hasil gen yang bertindak terhadap operon dengan memberhentikan transkripsi gen-gen struktur. Misalnya, pengikat represor kepada operator yang menghentikan transkripsi.
negatif numbernombor negatifMatematikTiadaNombor yang nilainya lebih kecil daripada sifar. Misalnya, -2, -1, dan -0.5. RUJUK RAJAH M.S. 69
negative conductorpengalir negatifTeknikElektrikPengalir atau kabel yang membawa arus balik ke sumber bekalan setelah arus itu melalui peranti. Pengalir negatif disambungkan pada pangkalan negatif sesuatu punca bekalan arus terus.
cathodekatodTeknikElektrik1. Bahagian elektrod tempat arus masuk dalam sel yang berkeupayaan negatif. 2. Bahagian pangkalan negatif voltan bekalan. 3. Pangkalan komponen yang disambungkan ke pangkalan negatif bekalan. 4. Bahagian yang memancarkan elektron dalam tiub vakum atau tuib elektron. 5. Bahagian separuh pengalir jenis N dalam diod simpang atau penerus terkawal silikon.
assembled negativenegatif cantumKesenianTiadaNegatif foto yang dibentuk dengan mencantumkan beberapa bahagian negatif lain.
colour internegativeantara negatif warnaKomunikasiTiadaFilem negatif warna yang dibuat daripada salinan negatif asal.
developmentcucianKomunikasiTiadaProses menukar filem positif kepada negatif atau daripada negatif kepada positif. Ini dilakukan dengan merendamkan filem di dalam asid dalam jangka masa tertentu menurut jenis sesebuah filem dan kesan yang diperlukan.
12345678910...

Kembali ke atas