Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[né.kad] | نيکد

Definisi : (nékad) = menekad 1. keras atau kuat kemahuan, tabah serta cekal hati: keboleh­an­nya bercakap bahasa Melayu lebih drpd dahulu dan semangatnya utk belajar lebih ~; 2. tidak berasa takut-takut lagi, terlalu berani: apabila habis serangan udara, guni beras itu lesap dibawa oleh orang yg ~; rompakan bank yg ~; 3. tidak mempedulikan apa-apa lagi (utk melakukan sesuatu), tidak berfikir panjang lagi: ia tidak mempunyai perhitungan apa-apa, ia sudah ~, dan sudah berserah sepenuhnya kpd takdir; 4. tidak mahu me­ngalah dll, berkeras kepala, berdegil: orang yg kalah itu tetap ~ saja; kenekadan perihal nekad. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[né.kad] | نيکد

Definisi : /nékad/ 1 tidak menghiraukan apa-apa yg akan berlaku kpd dirinya (utk melakukan sesuatu); tetap tidak mahu mengalah: Sesudah terdesak, dia ~ melawan perompak itu. 2 tabah serta cekal hati; keras kemahuan: Ia ~ melan­jutkan pelajaran hingga ke universiti. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
nekad (adjektif)
1. Bersinonim dengan gigih: cekal, tabah, kuat kemahuan, kuat semangat,

2. Bersinonim dengan berani: tidak takut, tidak gentar, dakar,
Berantonim dengan takut

3. Bersinonim dengan tidak mahu mengalah: keras kepala, keras hati, degil, tegar hati, tegar tengkok, tekak, bengal, bingal, babil, ungkal, mengotot, dampit, senggang, dahagi, keras keng, deging,

Kata Terbitan : kenekatan,


Khidmat Nasihat

SoalanJawapanJenis SoalanTarikh Soalan
Saya dapati Kementerian Pelajaran Singapura menyediakan daftar PERIBAHASA. Satu daripada Peribahasa (Simpulan Bahasa) itu ialah : Berani mati dan pengertiannya ialah orang yang bertekad. Apabila saya cuba mengajar murid-murid saya dengan pengertian "orang yang nekad atau orang yang tidak endahkan keselamatan dirinya, mereka kata itu tidak tepat. Harap pihak tuan dapat beri penjelasannya. Terima kasih.

Kamus Dewan menakrifkan berani mati sebagai tidak takut mati. Perkataan tekad pula bermaksud berazam atau berniat dalam konteks ini orang yang berazam dan berniat untuk mati. Jika diteliti maksud frasa "tidak takut mati" dan "berazam untuk mati", kedua-duanya membawa maksud yang berbeza. Oleh itu, ada baiknya saudara berbincang dengan panel penulis daftar peribahasa tersebut bagi mengungkapkan maksud sebenar ungkapan tersebut. 

Tatabahasa03.07.2011
Apakah pengertian Jenayah?Berdasarkan Kamus Dewan Edisi Keempat, jenayah ialah perbuatan ~ kejahatan (spt mencuri, merompak, membunuh, dll) yg salah di sisi undang-undang, perbuatan salah (di sisi undang-undang), perbuatan kriminil: polis menganggap perkara itu sbg satu perbuatan ~ yg nekad; ~ harta kejahatan yg bersangkutan dgn harta (spt mencuri, merompak, menipu, pecah amanah, dll); ~ kolar putih (perbuatan) jenayah yg dilakukan oleh mereka yg bertugas dlm bidang pengurusan (profesional dsb), biasanya oleh mereka yg berkedudukan penting dlm perkhidmatan awam (syarikat dll); ~ komputer jenayah yg dilakukan dgn menggunakan sistem komputer utk mencuri maklumat atau wang; kesalahan ~ kesalahan kerana melakukan perbuatan jenayah;Makna07.06.2009

Kembali ke atas