Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[néon] | نيون

Definisi : (néon) (Kim) unsur gas nadir, tidak berwarna, tidak berbau, wujud dlm atmosfera, digunakan dlm papan tanda dan lampu. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[néon] | نيون

Definisi : /néon/ gas nadir yg biasanya di­gunakan dlm beberapa jenis lampu. lampu ~ lampu elektrik berwarna-warni yg menggunakan gas neon. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata neon


Kamus Sains

Kamus Sains.indb
kelihatan yang menyeliputi bumi. Pada aras laut, komposisi gas tersebut ialah nitrogen (78.08%), oksigen (20.95%), argon (0.94%) dan karbon dioksida (0.03%). Udara juga mengandungi gas helium, neon, kripton, xenon dan radon pada jumlah yang sedikit dan wap air pada komposisi yang berubah-ubah. (FIZ) air bath (rendaman udara) Bekas yang mengandungi udara pada suhu tertentu. Rendaman udara ke bahagian keluaran. Terdapat pelbagai cara sam - bungan gegelung, dua daripadanya ialah sambungan Delta dan sambungan bintang. Pengubah tiga fasa boleh digunakan seperti untuk menaikkan voltan pada talian penghantaran lampu neon. (KEJ) three-point method (kaedah tiga-titik) Kaedah untuk menentukan halaju min di suatu tegakan sungai yang dalamnya D, berasaskan pencerapan halaju di kedalaman 0.15 d, 0.5 d

Kembali ke atas