Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ni.pis] | نيڤيس

Definisi : tidak tebal, tipis; menipis menjadi nipis; menipiskan menjadikan nipis; kenipisan keadaan atau sifat nipis: ~ cakera brek boleh mengeluarkan bunyi bingit; penipisan proses atau perbuatan menipis atau menipiskan: ~ ozon yg disebabkan oleh pembakaran plastik secara terbuka adalah membahayakan. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ni.pis] | نيڤيس

Definisi : ; ~ kulit sj tumbuhan (pokok), delek ayam, Ixora concinna; limau ~ sj tumbuhan (pokok dan buahnya), Citrus mecia. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ni.pis] | نيڤيس

Definisi : sj ikan laut, Opisthopterus tardoore. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ni.pis] | نيڤيس

Definisi : tidak tebal; tipis: Bajunya dibuat drpd kain ~. menipis menjadi nipis: Cermin itu semakin ~ di tengah-te­ngahnya. menipiskan menjadikan (se­suatu) nipis: Getah yg sudah beku itu dike­luarkan dr takung dan dinipiskan dgn mesin tangan. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
nipis
Rujuk :tipis

Puisi
 

Kalau tuan meragi kain,
     Biar nipis jangan jarang;
Kalau tuan mencari lain,
     Biar lebih daripada terkurang.


Lihat selanjutnya...(6)

Glosari Dialek Pahang

EntriFonetikKelas KataMaknaAyat DialekSebutan AyatMaksud Ayat
rok[č/]kata kerjamenghiris nipis.Rok dulu bawang tu baru tumeh.[č/ du.lu bA.wAN tu bA.Äu tu.meh]Hiris nipis-nipis dahulu bawang itu baru tumis.
ikan gohok[i.kAn g.h/] sejenis ikan sungai bersaiz besar, berbadan nipis, warna kelabu kehitaman dan tidak bersisik.   
nipih kelaeh[ni.pih k«.lAeh] berkenaan baju, buku dan lain-lain yang sangat nipis.Mehenye buku ni tok padan nipih kelaeh.[m«.he.ø« bu.ku ni to/ pA.dAn ni.pih k«.lAeh]Mahalnya buku ini tidak padan dengan nipisnya.

Kembali ke atas