Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ni.pis] | نيڤيس

Definisi : tidak tebal, tipis; menipis menjadi nipis; menipiskan menjadikan nipis; kenipisan keadaan atau sifat nipis: ~ cakera brek boleh mengeluarkan bunyi bingit; penipisan proses atau perbuatan menipis atau menipiskan: ~ ozon yg disebabkan oleh pembakaran plastik secara terbuka adalah membahayakan. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ni.pis] | نيڤيس

Definisi : ; ~ kulit sj tumbuhan (pokok), delek ayam, Ixora concinna; limau ~ sj tumbuhan (pokok dan buahnya), Citrus mecia. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ni.pis] | نيڤيس

Definisi : sj ikan laut, Opisthopterus tardoore. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ni.pis] | نيڤيس

Definisi : tidak tebal; tipis: Bajunya dibuat drpd kain ~. menipis menjadi nipis: Cermin itu semakin ~ di tengah-te­ngahnya. menipiskan menjadikan (se­suatu) nipis: Getah yg sudah beku itu dike­luarkan dr takung dan dinipiskan dgn mesin tangan. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
nipis
Rujuk :tipis

Puisi
 

Kalau tuan meragi kain,
     Biar nipis jangan jarang;
Kalau tuan mencari lain,
     Biar lebih daripada terkurang.


Lihat selanjutnya...(6)

Kamus Sains

Kamus Sains.indb
dan memanjang seperti silinder. Setiap segmen mempunyai bulu kejur. Filum ini mempunyai selom, sistem darah, sistem perkumuhan melalui nefridium, sistem saraf yang agak kompleks dan kutikel yang lentur, lembap dan nipis untuk respirasi. Tiga kelas utama yang terdapat pada filum ini ialah Oligochaeta, Polychaeta dan Hirudinea. Sinonim annelid. (BIO) annidation (anidasi) Fenomena apabila sesuatu mutan dipelihara dalam sesuatu populasi kerana boleh astigmat) 1. Jarak di antara titik fokus primer dengan titik fokus sekunder bagi sistem optik astigmat. 2. Perbezaan di antara salingan jarak fokus primer dengan jarak fokus sekunder bagi kanta nipis atau cermin astigmat. (FIZ) astigmatic focus (fokus astigmat) Satu daripada dua garis pendek pada bahagian utama berkas sempit alur ca- haya astigmat yang kesemua sinar menyilang pada kedua-dua garis

Kembali ke atas