Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[nye.nya/] | ڽڽق

Definisi : tidak sedar apa-apa (ketika tidur), lena, lelap, nyedar: setelah itu ia pun tidur dgn ~nya; menyenyakkan menjadikan (seseorang) nyenyak: dia tertidur semula dinyenyakkan oleh dendang renyaian gerimis; kenyenyakan perihal (sifat atau keadaan) nyenyak, kelenaan: lampin yg direka dgn sempurna dpt memastikan keselesaan dan ~ tidur seseorang bayi. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[nye.nya/] | ڽڽق

Definisi : tidak sedar akan apa-apa (ketika tidur); lena; lelap; nyedar: Ia pun tidur dgn ~nya. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
nyenyak
Bersinonim dengan lena, lelap, nyedar.,


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
insomniainsomniaPsikologiPsikologi UmumKecelaruan yang menyebabkan individu sukar untuk tidur dengan nyenyak. Terdapat tiga pola asas insomnia, iaitu kesukaran untuk lena di peringkat awal, kesukaran untuk mengekalkan tidur dan terjaga secara tegar pada awal pagi. Walaupun insomnia tidak berbahaya tetapi sekiranya tidak diatasi boleh mendatangkan masalah psikologi dan fizikal. Insomnia biasanya akan menyebabkan kelesuan pada waktu siang, kefungsian terganggu, produktiviti merosot dan masalah kesihatan akan meningkat. Insomnia boleh berpunca daripada masalah kebimbangan atau ketegangan yang menghalang individu untuk bertenang, kemurungan atau tekanan daripada beban kerja yang banyak dan berat. Penyakit ini juga boleh berpunca daripada masalah kesihatan seperti ulser dan lelah. Pengambilan dadah seperti kokain dan amfetamina juga boleh membawa masalah untuk tidur lena. Insomnia boleh dirawat dengan menggunakan pil tidur atau sedatif lain.

Kembali ke atas