Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ok.si.da] | اوکسيدا

Definisi : (Kim) sebatian oksigen dgn satu unsur kimia lain; ~ berasid sebatian oksigen dgn unsur bukan logam, yg menghasilkan larutan berasid apa­bila bercampur dgn air; ~ berbes sebatian oksigen dgn unsur logam, yg menghasilkan larutan berbes apabila bercampur dgn air;mengoksidakan menyebatikan dgn oksigen; pengoksidaan perbuatan mengoksidakan. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ok.si.da] | اوکسيدا

Definisi : ist sebatian oksigen dgn un­sur-­unsur lain: kalsium ~; natrium ~. mengoksidakan menyebatikan se­suatu unsur dgn oksigen. peng­oksi­daan perbuatan atau proses meng­oksidakan sesuatu. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata oksida


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
oxideoksidaKimiaTiadaSebarang sebatian dedua oksigen dengan unsur lain. oksida dapat dikelaskan kepada empat kumpulan, iaitu oksida berasid seperti sulfur(VI) oksida, SO3; oksida, CaO; oksida neutral seperti karbon monoksida, CO; dan oksida amfoterik seperti zink oksida, ZnO.
nitrogen oxides (NOx)oksida-oksida nitrogenKejuruteraanTiada.
acidic precipitionpemendakan berasidKejuruteraanTiadaPemendakan hasil tindak balas dengan gas pencemar seperti oksida -oksida sulfur dan nitrogen, yang mempunyai pH kurang daripada 5.6.
ferriteferitKimiaTiada1. Oksida campuran yang terdiri daripada ferik oksida dan oksida lain. Misalnya, kobalt ferit, CoO. Fe2O3. Ferit disediakan dengan melarutkan ferik oksida terhidrat ke dalam larutan alkali pekat, atau dengan memanaskan ferik oksida bersama logam oksida. Sebatian ini digunakan untuk membuat penebat elektrik, teras magnet, semikonduktor, dan magnet kekal. 2.Ferum yang mempunyai struktur hablur kiub berpusat jasad yang wujud sama ada sebagai unsur tulen atau sebagai satu juzuk keluli.
inorganic particulate matter pollutionpencemaran bahan zarahan tak organikKejuruteraanKejuruteraan KimiaPencemaran yang disebabkan oleh zarahan apung yang dihasilkan oleh sistem pembakaran terapung dan penggas. Zarahan ini agak lengai dan merupakan campuran oksida besi, oksida kalsium, oksida aluminium, dan oksida silika.
calaminekalaminKimiaTiada2.Zink silikat terhidrat yang mengandung 67.5% zink oksida,3. Zink oksida yang mengandung kuantiti ferik oksida yang kecil.
aluminous silicate glasskaca silikat beraluminiumPerubatanTiadaBahan restorasi gigi anterior, terdiri daripada silika, alumina, kalsium oksida, natrium oksida dan fluorida.
calaminekalaminaKimiaTiada1. Zink silikat trhidrat yang mengandungi 67.5% zink oksida. Kalamina ialah sumber logam zink. 2. Zink oksida yang mengandungi kuantiti ferik oksida yang kecil. Kuantiti zink oksida mestilah 98% dalam campuran tersebut. Kalamina larut di dalam asid mineral, tetapi tidak larut di dalam air. Kalamina digunakan dalam pembuatan ubat-ubatan.
denitrificationdenitrifikasiBiologiMikrobiologiPenurunan nitrat atau nitrit kepada nitrogen, nitrus oksida, dan nitrik oksida dan bakteria denitrifikasi.
smog gasgas asbutKejuruteraanKejuruteraan KimiaAsap yang terbentuk daripada oksida nitrogen dan oksida sulfur.
12345678910...

Kembali ke atas