Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini. Sila rujuk capaian Kamus Dalam Talian ini.
Puisi
 

Dari cempedak baik nangka,
     Nangka panjang tangkainya;
Dari budak baik orang tua,
     Orang tua panjang akalnya.


Lihat selanjutnya...(1000)
Peribahasa

Bukannya bersuluh batang pisang,
     bersuluh bulan matahari.

Bermaksud :

Kebenaran yang sudah terang dan nyata, tidak saja disaksikan oleh orang-orang biasa, tetapi juga oleh orang-orang yang berkuasa.

 

Lihat selanjutnya...(1000)

608

One good turn deserves another

Bantuan yang dihulurkan atau kebaikan yang ditunjukkan haruslah dibalas. (Peribahasa ini lazimnya diucapkan tatkala hendak membalas budi orang yang selalu membantu kita).

Orang berbudi kita berbahasa, orang memberi kita merasa.

''Thank you for saving my son's life. So, you must accept this gift as a token of my gratitude. One good turn deserves another,'' said Salina to me.

''Terima kasih kerana menyelamatkan anak saya. Oleh itu, terimalah hadiah ini sebagai tanda terima kasih daripada saya. Orang berbudi kita berbahasa, orang memberi kita merasa,'' kata Salina kepada saya.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(316)

Glosari Dielek Melaka

EntriFonetikKelas KataMaknaAyat DialekSebutan DialekMaksud Ayat
beseban[b«.sE.bAn]kata kerjaberkumpul beramai-ramai untuk membuat sesuatu kerja di satu tempat, misalnya di anjung rumah.Kat dapo tu beseban orang perempuan tengah siap bahan laok kenduri.[kAt dA.po tu b«.sE.bAn o.ÄAN p«.Ä«m.pu.wAn t«.NAh si.jAp bA.hAn lAo/ k«n.du.Äi]Di dapur, ramai orang-orang perempuan sedang menyiapkan lauk kenduri.
ngelogak[N«.lo.gA/]kata adjektifberkenaan orang yang suka bercakap besar dan meninggi diri.Jangan ngelogak, nanti orang benci.[dZA.NAn N«.lo.gA/ nAn.ti o.ÄAN b«n.tSi]Jangan suka bercakap besar, nanti orang benci.
orang pangkal[o.ÄAN pAN.kAl] keluarga terdekat yang bertungkus lumus membuat persiapan untuk majlis perkahwinan seperti mendirikan khemah, dan lain-lain.Aku ni orang pangkal memang le sebok.[A.ku ni o.ÄAN pAN.kAl m«.mAN l« se.bo/]Aku ini keluarga terdekat, memanglah sibuk.
orang luan[o.ÄAN lu.wAn] pekerja yang mengikut arahan tekong dalam perahu, sampan atau bot nelayan; awak perahu.Ae dah penoh dalam sampan, suroh orang luan buangkan ae.[Ae dAh p«.noh dA.lAm sAm.pAn su.Äoh o.ÄAN lu.wAn bu.wAN.kAn Ae]Air dah penuh dalam sampan, suruh pekerja buangkan air.
muke pede[mu.k« p«.d«] berkenaan orang yang tak tahu malu.Die tu muke pede, orang cakap ape pon die tak kesah.[di.j« tu mu.k« p«.d« o.ÄAN tSA.kAp A.p« pon di.j« tA/ ke.sAh]Dia itu tidak tahu malu, orang cakap apa pun dia tidak kisah.
mereceh taik[m«.Ä«.tSeh tA.i/] membuang najis di merata tempat. Misalnya dilakukan oleh orang tua yang telah uzur atau anak-anak kucing.Orang tue tu dah mereceh taik, ari-ari kene beresehkan.[o.ÄAN tu.w« tu dAh m«.Ä«.tSeh tA.i/ A.Äi.A.Äi k«.n« b«.Ä«.seh.kAn]Orang tua itu dah mereceh taik, hari-hari perlu dibersihkan.
mengangkop[m«.NAN.kop]kata adjektifberkenaan orang atau haiwan yang tercungap-cungap kerana sangat keletihan atau sakit teruk, nazak atau tidak cukup udara.Napas pon dah mengangkop, tak de harapan le orang tue tu.[nA.pAs pon dAh m«.NAN.kop tA/ d« hA.ÄA.pAn l« o.ÄAN tu.w« tu]Nafas pun sudah mengangkop, tidak ada harapanlah orang tua itu.
sembe[s«m.be]kata adjektifsedikit.Orang tue bukan makan sangat, sembe dah cukop.[o.ÄAN tu.w« bu.kAn mA.kAn sA.NAt s«m.be dAh tSu.kop]Orang tua bukan makan sangat, sedikit sudahcukup.
culai [tSu.lAj] kata nama[tSu.lAj]kata namasaudara-mara.Bukan orang laen, kene culai kite juge.[bu.kAn o.ÄAN lAen k«.n« tSu.lAj ki.t« dZu.g«]Bukan orang lain, keluarga kita juga.
melalang[m«.lA.lAN]kata adjektifberkenaan mata yang terbeliak dan melilau-lilau yang dikaitkan dengan gangguan makhluk halus. Biasanya menimbulkan perasaan takut pada orang yang memandang.Kene rasok agaknye, mate die melalang tengok orang kelileng.[k«.n« ÄA.so/ A.gA/.ø« mA.t« di.j« m«.lA.lAN t«.No/ o.ÄAN k«.li.leN]Mata dia terbeliak dan melilau-lilau tengok orang di sekeliling.
12345

Kembali ke atas