Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini. Sila rujuk capaian Kamus Dalam Talian ini.
Puisi
 

Dari cempedak baik nangka,
     Nangka panjang tangkainya;
Dari budak baik orang tua,
     Orang tua panjang akalnya.


Lihat selanjutnya...(1000)
Peribahasa

Bukannya bersuluh batang pisang,
     bersuluh bulan matahari.

Bermaksud :

Kebenaran yang sudah terang dan nyata, tidak saja disaksikan oleh orang-orang biasa, tetapi juga oleh orang-orang yang berkuasa.

 

Lihat selanjutnya...(1000)

608

One good turn deserves another

Bantuan yang dihulurkan atau kebaikan yang ditunjukkan haruslah dibalas. (Peribahasa ini lazimnya diucapkan tatkala hendak membalas budi orang yang selalu membantu kita).

Orang berbudi kita berbahasa, orang memberi kita merasa.

''Thank you for saving my son's life. So, you must accept this gift as a token of my gratitude. One good turn deserves another,'' said Salina to me.

''Terima kasih kerana menyelamatkan anak saya. Oleh itu, terimalah hadiah ini sebagai tanda terima kasih daripada saya. Orang berbudi kita berbahasa, orang memberi kita merasa,'' kata Salina kepada saya.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(316)

Kamus Teknologi Maklumat

Kamus Teknologi Maklumat ct.indd
passive threat; Br. ancaman pasif; Id. ancaman pasif) Ancaman yang dilakukan terhadap pemilik data, iaitu pengguna hasad menggugut untuk mendedahkan kandungan data yang dipintas secara terlarang kepada pihak tertentu atau orang ramai. Ancaman ini tidak melibatkan pengubahsuaian data, tetapi hanya pengumpulan data yang terlarang. anonim (Ig. anonym; Br. anonim; Id. anonim) Keadaan capaian yang dilakukan oleh pengguna yang identitinya tidak diketahui attack; Br. serangan aktif; Id. serangan aktif) Percubaan memutuskan hubungan komunikasi dengan cara menghalang penghantaran mesej, mengubah mesej, menyimpan mesej dan menghantarkan kembali pada masa akan datang, atau bertindak sebagai ‘orang tengah’ di antara penghantar dan penerima. Contohnya, tindakan melancarkan serangan DoS terhadap suatu sistem komputer sehingga menyebabkan pengguna lain tidak dapat mencapai sistem komputer tersebut. Banding serangan pasif dan serangan

Kembali ke atas