Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini. Sila rujuk capaian Kamus Dalam Talian ini.
Puisi
 

Dari cempedak baik nangka,
     Nangka panjang tangkainya;
Dari budak baik orang tua,
     Orang tua panjang akalnya.


Lihat selanjutnya...(1000)
Peribahasa

Bukannya bersuluh batang pisang,
     bersuluh bulan matahari.

Bermaksud :

Kebenaran yang sudah terang dan nyata, tidak saja disaksikan oleh orang-orang biasa, tetapi juga oleh orang-orang yang berkuasa.

 

Lihat selanjutnya...(1000)

608

One good turn deserves another

Bantuan yang dihulurkan atau kebaikan yang ditunjukkan haruslah dibalas. (Peribahasa ini lazimnya diucapkan tatkala hendak membalas budi orang yang selalu membantu kita).

Orang berbudi kita berbahasa, orang memberi kita merasa.

''Thank you for saving my son's life. So, you must accept this gift as a token of my gratitude. One good turn deserves another,'' said Salina to me.

''Terima kasih kerana menyelamatkan anak saya. Oleh itu, terimalah hadiah ini sebagai tanda terima kasih daripada saya. Orang berbudi kita berbahasa, orang memberi kita merasa,'' kata Salina kepada saya.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(316)

Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
dignitaryorang kenamaanSejarahTiadaKumpulan orang-orang besar, pembesar negara dan orang-orang kenamaan.
entouragerombongan; pengiringSejarahTiadaOrang-orang yang tertentu yang mengiringi raja atau pembesar negeri atau orang-orang kenamaan.
exodusperhijrahan (besar-besaran)SejarahTiada1. Penghijrahan atau perpindahan beramai-ramai misalnya perpindahan orang-orang Israel dari Mesir di bawah pimpinan Nabi Musa.,2. Judul buku kedua dari Injil yang menceritakan tentang perpindahan orang-orang Israel dari Mesir.
displaced personorang tersingkirSejarahTiadaOrang-orang yang tersingkir, dari tanah tumpah darahnya sebelum dan sewaktu Perang Dunia II, termasuklah yang dipaksa keluar dari negara asal mereka khususnya orang Yahudi Jerman yang dihalau keluar dari Jerman sewaktu pemerintahan Hitler.
influentialorang-orang berpengaruhSosiologiTiadaTiada
emigreepehijrah keluar negaraGeografiTiadaOrang-orang yang menentang Revolusi Perancis 1789 dan dipaksa keluar dari Perancis yang terdiri daripada golongan bangsawan dan orang yang menyokong gabungan kuasa-kuasa Eropah menentang Revolusi. (SEJ
major chief (Malaya)orang-orang besar (Tanah Melayu)SejarahTiadaTiada
personagepembesar; orang;; watak (drama)SejarahTiadaPembesar: Orang yang mempunyai kedudukan yang tinggi dan tergolong dalam golongan orang-orang yang ternama dan terkenal dalam masyarakat.
Malayan Association for the BlindPersatuan bagi Orang-orang Buta Tanah MelayuPentadbiran PerniagaanTiadaTiada
electpilihSejarahTiadaOrang-orang yang terpilih kerana kecemerlangannya untuk menjawat sesuatu kedudukan tetapi belum dilantik.
12345678910...

Kembali ke atas