Maklumat Kata

Kamus Bahasa MelayuDefinisi : a) rakyat biasa, khalayak ramai; b) orang preman, bukan anggota polis atau tentera; (Kamus Dewan Edisi Keempat)


Definisi : a) orang preman (bukan anggota tentera atau polis); b) orang kebanyakan; c) orang biasa (bukan ahli atau istimewa); (Kamus Dewan Edisi Keempat)


Definisi : a. rakyat biasa; khalayak ramai. b. bukan anggota tenĀ­tera; orang preman. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Peribahasa

166

The dogs bark, but the caravan goes on

Amarah atau bantahan orang bawahan tentang sesuatu yang dilakukan oleh orang yang berkuasa biasanya tidak akan diendahkan.

Bagai anjing menyalak di ekor gajah.

Disregarding public outcry, they proceeded to pass the new bills - the dogs bark, but the caravan goes on

Tanpa mempedulikan bantahan awam, mereka meluluskan juga rang undang-undang yang baharu itu - bagai anjing menyalak di ekor gajah sahaja.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(2)

Kamus Teknologi Maklumat

Kamus Teknologi Maklumat ct.indd
RC2/RC4 Kamus Teknologi Maklumat ct.indd 6 6/6/11 4:01:26 PM 7 algoritma RSA (Ig. RSA algorithm; Br. algoritma RSA; Id. algoritma RSA) Algoritma penyulitan kekunci awam yang dinamakan mengikut abjad pertama penciptanya, Profesor Rivest dan bekas pelajar beliau Adi Shamir dan Len Adleman. Kerahsiaannya berdasarkan cabang matematik teori nombor, iaitu teori Eular dan teori Fermat yang passive threat; Br. ancaman pasif; Id. ancaman pasif) Ancaman yang dilakukan terhadap pemilik data, iaitu pengguna hasad menggugut untuk mendedahkan kandungan data yang dipintas secara terlarang kepada pihak tertentu atau orang ramai. Ancaman ini tidak melibatkan pengubahsuaian data, tetapi hanya pengumpulan data yang terlarang. anonim (Ig. anonym; Br. anonim; Id. anonim) Keadaan capaian yang dilakukan oleh pengguna yang identitinya tidak diketahui

Kembali ke atas