Maklumat Kata

Kamus Bahasa MelayuDefinisi : rakyat biasa; (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Puisi
 

Kuda ini kuda biasa,
     Kuda biasa berjalan malam;
Budak ini budak biasa,
     Buah mabuk hendak dimakan.


Lihat selanjutnya...(40)
Peribahasa

Banyak air sedikit minyak,
     minyak juga di atas.

Bermaksud :

Kedudukan yang tidak sama antara orang biasa dengan orang yang berpangkat.

 

Lihat selanjutnya...(30)

578

Once a thief, always a thief

Tanggapan orang, perangai manusia tidak akan berubah. Kalau pernah buat jahat, ia tentu akan mengulanginya.

Anjing biasa makan tahi, jika tak makan mencium ada juga

Ex-convicts have to face the fact that they are not going to get jobs easily as the public still apply the principle: ''Once a thief, always a thief''.

Bekas banduan harus menerima hakikat bahawa mereka tidak mudah diambil bekerja memandangkan masyarakat masih berpendirian: ''Anjing biasa makan tahi, jika tak makan mencium ada juga''.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(5)

Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
plain folkrakyat biasaSejarahTiadaGolongan manusia dalam sesebuah masyarakat yang terletak di bawah dalam susunan piramid yang terdiri daripada orang biasa, kalangan paderi dan orang-orang kampung.
layman (non-professional)orang biasaSejarahTiadaTiada
common man levelaras orang biasaSosiologiTiadaTiada
publicrakyat; awamSejarahTiadaGolongan masyarakat yang merupakan golongan rakyat biasa, orang awam atau orang ramai.
mysticmistikKesusasteraanTiadaKepercayaan dan gagasan orang-orang yang beranggapan bahawa mereka memiliki institusi dan pengertian langsung tentang rahsia kehidupan di luar pemahaman manusia biasa.
shovel-shaped incisorinsisor bentuk penyodokPerubatanTiadaGigi insisor atas yang batas pinggir mesial dan distal di permukaan lingual sangat ketara, biasa kelihatan di kalangan orang-orang Eropah.
dekorumketertibanKesusasteraanTiadaPrinsip yang menekankan pentingnya komponen sesebuah karya sastera saling berpadanan antara satu sama lain. Contohnya, isi, bentuk, watak, latar, aksi dan gaya. Prinsip ini bertolak daripada teori klasik Yunani dan Romawi yang mewujudkan hierarki bagi jenis tulisan serta gaya yang sepadan dengannya. Umpamanya, tragedi dan epik yang dianggap bentuk sastera yang tinggi hanya wajar memperkatakan perkara yang serius, berlegar pada watak raja, orang bangsawan atau mereka yang mempunyai kedudukan penting sahaja dengan menggunakan bahasa yang tinggi dan halus. Sebaliknya, komedi yang dianggap sebagai bentuk sastera yang rendah perlu menggarap permasalahan yang sederhana dan lucu, memaparkan watak orang biasa atau bawahan dengan menggunakan bahasa harian yang kasar. Namun, prinsip ini telah ditentang oleh kebanyakan pengarang. Pengarang berasakan mereka lebih bebas berkarya dan memanfaatkan bentuk dan gaya yang berbeza dalam karya mereka. Ketertiban berasal daripada bahasa Latin decorum bermaksud �yang sesuai�. L
populacerakyat; orang ramai; pendudukSejarahTiadaGolongan rakyat biasa atau orang bawahan dalam sesebuah masyarakat.
public spiritsemangat tatarakyatSejarahTiadaSemangat atau keinginan atau minat yang dimiliki oleh rakyat biasa atau orang awam.
dwarfkerdilPerubatanTiadaOrang yang saiznya luar biasa kecil.
1234

Kembali ke atas