Maklumat Kata

Kamus Bahasa MelayuDefinisi : a) isteri; b) orang yg tinggal bersama-sama di rumah, keluarga di rumah; (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Puisi
 

Orang meranik pulang ke rumah,
     Pulang rumah jauhlah ke darat;
Budak ini memang beroleh,
     Sikit bercinta melayang surat.


Lihat selanjutnya...(143)
Peribahasa

Di rumah sendiri dapur tak berabu,
     ke rumah teman pergi berpasak seribu.

Bermaksud :

Suka bertandang dan makan di rumah orang.

 

Lihat selanjutnya...(36)

499

When in Rome, do as the Romans do

Apabila berada di tempat atau Negara orang, kita haruslah mengikut aturan atau kebiasaan yang diamalkan di situ.

Air orang disauk, ranting orang dipatah, adat orang diturut

You should take off your shoes when entering a house because in this country, it's considered impolite not to. When in Rome, do as the Romans do!

Kita haruslah membuka kasut apabila memasuki rumah orang kerana di negara ini, kita dianggap kurang sopan jika tidak berbuat demikian. Air orang disauk, ranting orang dipatah, adat orang diturut!

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(10)

Kamus Teknologi Maklumat

Kamus Teknologi Maklumat ct.indd
passive threat; Br. ancaman pasif; Id. ancaman pasif) Ancaman yang dilakukan terhadap pemilik data, iaitu pengguna hasad menggugut untuk mendedahkan kandungan data yang dipintas secara terlarang kepada pihak tertentu atau orang ramai. Ancaman ini tidak melibatkan pengubahsuaian data, tetapi hanya pengumpulan data yang terlarang. anonim (Ig. anonym; Br. anonim; Id. anonim) Keadaan capaian yang dilakukan oleh pengguna yang identitinya tidak diketahui maklumat lokasi sistem pengendalian untuk dijalankan. Oleh sebab lokasi rangkaian kawalan capaian rekod but induk Kamus Teknologi Maklumat ct.indd 108 6/6/11 4:02:04 PM 109 rentetan rumah pintar ini mengandungi rutin permulaan sistem pengendalian, maka rekod ini boleh ditukar untuk memaksa sistem menjalankan kod hasad seperti virus apabila komputer dimulakan. Sinonim sektor but. rentetan (Ig. string; Br

Kembali ke atas