Maklumat Kata

Kamus Bahasa MelayuDefinisi : a) isteri; b) orang yg tinggal bersama-sama di rumah, keluarga di rumah; (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Puisi
 

Orang meranik pulang ke rumah,
     Pulang rumah jauhlah ke darat;
Budak ini memang beroleh,
     Sikit bercinta melayang surat.


Lihat selanjutnya...(143)
Peribahasa

Di rumah sendiri dapur tak berabu,
     ke rumah teman pergi berpasak seribu.

Bermaksud :

Suka bertandang dan makan di rumah orang.

 

Lihat selanjutnya...(36)

499

When in Rome, do as the Romans do

Apabila berada di tempat atau Negara orang, kita haruslah mengikut aturan atau kebiasaan yang diamalkan di situ.

Air orang disauk, ranting orang dipatah, adat orang diturut

You should take off your shoes when entering a house because in this country, it's considered impolite not to. When in Rome, do as the Romans do!

Kita haruslah membuka kasut apabila memasuki rumah orang kerana di negara ini, kita dianggap kurang sopan jika tidak berbuat demikian. Air orang disauk, ranting orang dipatah, adat orang diturut!

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(10)

Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
old folks homerumah orang tuaPentadbiran PerniagaanTiadaTiada
old folks homerumah orang tuaKesenianTiadaTiada
one-person householdisi rumah orangKependudukanTiadaTiada
Franklin stovealat pemanas FranklinKesenianHiasan DalamanAlat yang dicipta oleh pereka bernama Benjamin Franklin yang menyerupai tempat unggun api di dalam rumah orang Eropah. Alat ini digunakan untuk mengekalkan tahap kepanasan yang lama di dalam rumah sewaktu musim dingin.
house-tree-person testujian rumah-pokok-orangPendidikanTiadaTiada
chandeliercandelierKesenianHiasan DalamanLampu hiasan yang tergantung di siling, yang terdiri daripada lampu yang berangkai. Candelier terawal menggunakan lilin dan diletakkan di ruang persidangan pada zaman pertengahan. Candelier ini diperbuat daripada kayu bersilang dan berpancang bagi melekatkan lilin dan digantung menggunakan tali atau rantai. Pada abad ke-15, bentuk candelier yang lebih kompleks telah digunakan di istana, rumah orang bangsawan, rumah paderi dan rumah saudagar.
newspaper vendorpenjaja surat khabarKomunikasiTiadaOrang yang menjual surat khabar dan bahan penerbitan lain secara kecil-kecilan. Beliau memperoleh bekalan surat khabar daripada wakil pengedar yang dikenali sebagai pengedar akhbar. Biasanya, tugas seperti ini selalu dikaitkan dengan penghantaran surat khabar dari rumah ke rumah.
cloisterserambiArkeologiData Arkeologi dan Teknik ArkeologiRuang memanjang di bahagian hadapan yang bersambung dengan rumah ibu (di bahagian luar rumah) serta beratap dan berdinding rendah, sebahagian atau sepenuhnya. Serambi dianggap sebagai ruang khas dan digunakan dalam keadaan yang lebih rasmi. Serambi biasanya digunakan sebagai tempat untuk berehat. Ruang ini juga diwujudkan untuk keperluan khusus bagi kaum lelaki semasa keraian tertentu. Kebanyakan rumah tradisional orang Melayu pada hari ini masih mempunyai serambi. Sinonim beranda.
household interview surveytemu duga isi rumahKejuruteraan AutomotifTiadaKajian temu duga untuk mendapatkan maklumat trip orang dan juga ciri-ciri sosioekonomi bagi sampel penduduk terpilih dalam kawasan kajian.
cooktukang masakPentadbiran PerniagaanTiadaOrang yang memasak dan menghidang makanan sama ada di rumah, restoran atau hotel.
123

Kembali ke atas