Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[pa/] | ڤق

Definisi : IB pajak; ~ temurun Id pak (pajak) atas tanah yg ber­lanjutan turun-temurun; mengepak 1. memajak; 2. bp memborong; mengepakkan menyerahkan atau membo­rong sesuatu dgn cara pak (pajak). (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[pa/] | ڤق

Definisi : 1. peti atau kotak (dibuat drpd kayu) tempat barang; 2. IB bungkus (tembakau, rokok, dll); mengepak membungkus (membalut dll) barang-barang. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[pa/] | ڤق

Definisi : singkatan bagi bapak; ~ alang (ngah) bapa saudara yg tengah; ~ belang harimau; ~ cik a) ~ cu (usu) bapa saudara yg termuda; b) panggilan kpd orang yg separuh umur; ~ janggut a) orang yg ber­janggut; b) orang Benggali; P~ Kaduk orang yg malang kerana kebodohannya; ~ long (tua, ua, wa) bapa saudara yg tua sekali; ~ mulung tukang cerita dlm persembahan mekmulung yg turut sama melakonkan ceritanya dgn pelakon lain; ~ na Kl barua; ~ pacak orang yg tidak penting peranannya dlm sesuatu peristiwa (spt watak tambahan dlm lakonan pentas dll); P~ Pandir orang yg bodoh; ~ pecocok orang yg jahat (pencuri dll); ~ sanggup a) orang yg menyanggupi sebarang kerja yg diberikan; b) orang yg mengahwini perempuan yg sudah hamil; ~ teh bapa saudara (adik yg kelima atau keenam drpd ayah atau ibu); ~ turut orang yg tidak mempunyai pendirian sendiri (menurut orang lain sahaja). (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata pak

Puisi
 

Pak haji memakai jubah,
     Jubah dibuat negeri Selibis;
Kasih kekal tiada berubah,
     Putus jiwa bersama habis.


Lihat selanjutnya...(24)
Peribahasa

Malang Pak Kaduk,
     ayamnya menang kampung tergadai.

Bermaksud :

Orang yang benar-benar malang nasibnya, segala sesuatu yang dimilikinya habis belaka.

 

Lihat selanjutnya...(3)


Ensiklopedia

TajukSinopsisBidangKlasifikasi
PAK KADUK

PAK KADUK, nama watak dalam cerita jenaka Melayu, sastera rakyat. Pak Kaduk melalui “Cerita Pak Kaduk” membawa watak bodoh sial. Dia bernasib baik tetapi rezeki tidak di pihaknya kerana sifat tamaknya. Dia juga tidak boleh dianggap bodoh seperti Pak Pandir kerana dia berdaya menggunakan akal supaya mendapat manfaat daripada usaha yang dilakukan. Malangnya tindakan yang diambil setelah membuat pertimbangan tidak sesuai dengan keadaan sebenar, menyebabkan dia kerugian, iaitu ‘yang dikejar tak dapat, yang dikendong berciciran’. 

SASTERAKarya
PAK PANDIR

PAK PANDIR, nama watak dalam cerita jenaka Melayu, sastera rakyat.  Pak Pandir ialah watak utama dalam cerita jenaka Melayu yang menggunakan judul yang sama.  Pak Pandir dan isterinya Mak Andeh berhuma di hujung kampung yang terpencil.  Pak Pandir berwatak lurus dan tidak bertindak melakukan sesuatu dengan sendirinya melainkan setelah disuruh oleh isterinya.  lsterinya lebih bijak daripadanya dan kerana kelurusannya, Pak Pandir dianggap sebagai bodoh dan dungu.

SASTERATokoh
PAK BELALANG

PAK BELALANG, nama watak dalam cerita jenaka Melayu, sastera rakyat. Dalam kumpulan cerita jenaka Melayu, Pak Belalang ialah suatu watak yang paling pintar dan paling bernasib baik. Berbanding dengan watak-watak lain, apa yang dilakukannya member dia ganjaran yang baik dan menyelamatkannya. Di pihak yang lain, Pak Belalang juga mendapat keuntungan kerana unsur kebetulan. Pak Belalang memperlihatkan tanda sedia berusaha untuk memperbaiki kesusahan hidup yang dihadapinya. Dia menipu orang kampung sebagai nujum pada hal dia yang menyuruh anaknya menyembunyikan kerbau mereka.

SASTERAKarya
PAK LOMAK

Pak Lomak (1889-1960), tokoh seni muzik ghazal.

KESENIANTokoh
PAK MUSA

PAK MUSA  (   ?    -    ?    ), penentang penjajahan British di Sabah. Dia juga dikenal dengan nama Pahlawan Si Musa atau Musah. Dia berketurunan suku Bajau dan menjadi ketua daerah Paitan, bahagian timur laut Sabah. Pak Musa amat dihormati dan disegani oleh orang kampungnya dan juga orang British pada ketika itu. Dia dipercayai memiliki ilmu kebatinan dan kekuatan yang luas biasa. Dia adalah salah seorang pahlawan pribumi Sabah yang berjuang menentang penjajahan British di Sabah antara tahun 1775 hingga tahun 1910.

SEJARAH DAN ARKEOLOGITokoh
ISHAK HAJI MUHAMMAD, DATO'

ISHAK HAJI MUHAMMAD, Dato’ (1909-1991), sasterawan dan wartawan. Dia lahir pada 24 September 1090 di Kampung Buntut Pulau, Mukim Perak, Temerloh, Pahang. Semasa kecil, dia dinamakan Awang Ahmad bin Haji Haji Muhammad. Dia juga dikenal dengan nama Pak Sako. Pak Sako adalah nama samaran yang paling popular yang digelar oleh orang Jepun yang menyebut “Ishak” dengan pelat “Isako”. Nama pena Ishak yang lain ialah Isako San, Anuar, Hantu Raya, Tok Siak, Pak Pandir Moden, dan Nenek Kebayan.

SEJARAH DAN ARKEOLOGITokoh
ABU ZAKI FADZIL

ABU ZAKI FADZIL (1926- ), penulis dan pendakwah. Dia lahir pada 11 November 1926 di Jejawi, Perlis. Nama sebenarnya ialah Abu Bakar bin Haji Muhammad Fadzil. Selain nama pena Abu Zaki Fadzil, dia juga menggunakan nama Badruzzaman, Dali, Ibnu Ariffin, Pak Abu dan Ramuna.

SASTERAKonsep
SAWI PUTIH

Sawi putih ialah sayur bak kubis yang telah

ditanam di negara China sejak tahun 400-an M.

Ia mempunyai daun yang lebar dan tebal yang

membentuk kepala yang panjang dan berbentuk

silinder. Sesetengah jenis, seperti pak choi

mempunyai kepala yang tercerai dan terbuka.

Yang lainnya, seperti michihli dan wong bak

mempunyai kepala yang lebih padat.

UMUM 
DIKIR BARATDIKIR BARAT, persembahan nyanyian beramai-ramai yang popular di Kelantan. Dikir ini berasal dari Thailand yang dikenal dengan nama dikir karut. Orang yang memperkenalkan dikir barat di Kelantan ialah Mat Salleh bin Ahmad yang dikenal dengan panggilan Pak Leh Tapang. Dikir barat bukan sahaja untuk hiburan, bahkan mengubat orang sakit bagi memulihkan semangat.BUDAYADrama/Filem/Teater/Persembahan
S. SUDARMAJI

S. SUDARMAJI (1923 – 1989), penulis lirik, skrip dan pengarah filem.  Dia lahir pada 19 Jun 1923 di Yogyakarta, Indonesia.  Nama penuhnya ialah S. Sudarmaji bin S. Abdullah dan lebih dikenali dengan panggilan Pak Sudar.  Dia mendapat pendidikan di Sekolah Menengah Pertama.  Kemudian dia menyambung pelajarannya di Sekolah Teknik Kesusasteraan Bahasa Jawa (Kebudayaan) di Taman Siswa.

BUDAYATokoh
12

Kembali ke atas