Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[pa.kar] | ڤاکر

Definisi : 1. ahli (mahir, pandai sekali) dlm sesuatu ilmu dll: orang yg ~ ; 2. orang yg ahli (pandai sekali, mahir) dlm sesuatu ilmu dll: ~ ekonomi; ~ kewangan; ~ tanaman; ~ runding pakar (dlm sesuatu bidang atau ilmu pengetahuan) yg dirujuk atau dirunding utk melaksanakan atau menyelesaikan sesuatu; kepakaran pengetahuan dan kemahiran seorang pakar. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[pa.kar] | ڤاکر

Definisi : 1 pandai sekali; banyak pengetahuannya; mahir; bijak: Dia memang ~ dlm bidang pertanian. 2 orang yg ahli dlm sesuatu bidang: ~ ekonomi; Bapanya ~ dlm bidang perubatan. kepakaran pengetahuan dan kemahiran seseorang pakar: Pelantikan beliau sbg pensyarah di universiti itu merupakan satu penghormatan terhadap ~nya dlm bidang bahasa. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
pakar (kata nama)
Bersinonim dengan ahli, pandai, jauhari, tukang, juru, sarjana, cendekiawan, cerdik pandai, ulama, utas, empu, kipu, spesialis;,
Kata Terbitan : kepakaran,


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
Delphi techniqueteknik DelphiPentadbiranTiadaTeknik kualitatif yang menggabungkan pandangan pakar-pakar untuk mendapatkan persetujuan bagi keadaan yang tidak pasti.
panel consensusijmak panelPentadbiranTiadaTeknik kualitatif yang menggabungkan pandangan pakar-pakar untuk mendapatkan persetujuan bagi keadaan yang tidak pasti. Sinonim: Delphi technique
news sourcesumber beritaKomunikasiTiadaPunca sesuatu berita itu diperoleh sama ada daripada pakar-pakar, jurucakap, pemimpin dan sebagainya.
channels of technology transfersalur pindah teknologiEkonomiTiadaCara-cara bagaimana teknologi dapat dipindahkan, seperti melalui program kerjasama teknikal antara negara, menggunakan pakar-pakar asing, pengimportan mesin dan dokumen maklumat, perjanjian perlesenan dan paten, dan pelaburan asing langsung.
anaesthetistpakar anestesia/ pakar biusPerubatanTiada1. Doktor yang pakar dalam pemberian anestetik. 2. Orang yang ditauliahkan, biasanya jururawat, untuk memberikan anestetik.
anaesthetistpakar anestesia/ pakar biusPerubatanTiada1. Doktor yang pakar dalam pemberian anestetik. 2. Orang yang ditauliahkan, biasanya jururawat, untuk memberikan anestetik.
anaesthetistpakar anestesia/ pakar biusPentadbiran PerniagaanTiada1. Doktor yang pakar dalam pemberian anestetik. 2. Orang yang ditauliahkan, biasanya jururawat, untuk memberikan anestetik.
anesthetistpakar anestesia/pakar biusPerubatanTiadaOrang yang berkelayakan untuk mengendalikan anestetik atau ubat bius.
leprologistpakar leprologiPerubatanTiadaPakar perubatan yang pakar dalam kajian dan rawatan leprosi.
cardiologistpakar kardiologiPerubatanTiadaAhli perubatan yang pakar dalam bidang kardiologi; pakar runding jantung.
12345678910...

Kembali ke atas