Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[pa.lung] | ڤالوڠ

Definisi : 1. tanah lekuk yg bertakung air, paluh; 2. petak atau kotak tempat makan (minum) binatang (kuda, lembu, dll), lawak-lawak; 3. sj saluran panjang yg berpetak-petak tempat mengasingkan bijih drpd batu-batu dll; 4. saluran air (drpd buluh dll); 5. Kd sj bekas utk mengisi semaian; ~ ikan bekas atau kotak drpd kaca tempat memelihara ikan, akua­rium. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[pa.lung] | ڤالوڠ

Definisi : 1 tanah lekuk yg berisi air. 2 tempat makan dan minum binatang (lembu, kuda dll) yg dibuat berpetak-petak: ~ ikan bekas drpd kaca dll tempat memelihara ikan. 3 saluran panjang yg bersekat-sekat tempat mengasingkan bijih drpd pasir dll. 4 saluran air yg dibuat drpd buluh, simen dll. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
palung (kata nama)
1. Rujuk paluh 1

2. Bersinonim dengan lawak-lawak: maklaf.Kamus Sains

Kamus Sains.indb
yang bergerak dari timur ke barat dan umumnya lebih perlahan daripada arus tersebut dan lebih nyata dalam angin aras tinggi daripada angin aras permukaan bumi. Gelombang timuran tidak memanjang merentasi palung khatulistiwa. (METEO) easterlies (angin timuran) Angin yang komponennya bertiup dari timur dan selalunya merupakan jalur timuran, iaitu arus atau pola angin dari timur yang agak lebar dan berterusan. Contohnya, angin di latitud 50 °, 9 km berhampiran dengan kutub dan batasan atasnya ialah tropopaus. Troposfera umumnya dicirikan oleh kadar tukaran suhu positif dan merupakan kawasan terjadinya kerpasan dan awan. (HID) trough (palung) Bahagian atmosfera yang tekanannya rendah berbanding tekanan sekitarnya pada aras yang sama. Pada carta sinoptik, palung diwakili sistem isobar yang hampir selari atau kontur yang hampir berbentuk V dan mencekung

Kembali ke atas