Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[pa.lung] | ڤالوڠ

Definisi : 1. tanah lekuk yg bertakung air, paluh; 2. petak atau kotak tempat makan (minum) binatang (kuda, lembu, dll), lawak-lawak; 3. sj saluran panjang yg berpetak-petak tempat mengasingkan bijih drpd batu-batu dll; 4. saluran air (drpd buluh dll); 5. Kd sj bekas utk mengisi semaian; ~ ikan bekas atau kotak drpd kaca tempat memelihara ikan, akua­rium. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[pa.lung] | ڤالوڠ

Definisi : 1 tanah lekuk yg berisi air. 2 tempat makan dan minum binatang (lembu, kuda dll) yg dibuat berpetak-petak: ~ ikan bekas drpd kaca dll tempat memelihara ikan. 3 saluran panjang yg bersekat-sekat tempat mengasingkan bijih drpd pasir dll. 4 saluran air yg dibuat drpd buluh, simen dll. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
palung (kata nama)
1. Rujuk paluh 1

2. Bersinonim dengan lawak-lawak: maklaf.Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
palungpalungKejuruteraanTiadaTiada
feeder palungpalung bekalKejuruteraanTiadaTiada
main palungpalung utamaKejuruteraanTiadaTiada
cold troughpalung sejukSainsHidrometeorologiPalung tekanan (atau palung pada carta kontur isobar) yang suhunya lebih rendah daripada suhu di kawasan bersebelahan.
tilt of a throughcondongan palungSainsHidrometeorologiSisihan sudut garis palung dari meridian. Palung yang dipaksinya diputar mengiri dari meridian di katakan mempunyai condongan positif.
upper level troughpalung aras atasMeteorologiMeteorologi PerhubunganGaris palung tekanan rendah yang terdapat di dalam atmosfera udara atas. Di sepanjang garis ini arah angin berubah. Garis ini beranalogi dengan palung kontur pada carta isobar. Kewujudan palung ini tidak berkaitan dengan palung atau perenggan di permukaan bumi, tetapi boleh dikaitkan dengan fenomena perolakan terutamanya pada musim panas.
palung labourerpekerja palungKejuruteraanTiadaTiada
equatorial troughpalung khatulistiwaMeteorologiMeteorologi PerhubunganPalung tekanan rendah yang dangkal, umumnya berada di khatulistiwa dan sekitarnya, dan menandakan zon tumpuan udara yang bergerak ke khatulistiwa dari antisiklon subtropika salah satu hemisfera. Palung khatulistiwa di atas lautan berada di dalam jalur doldrum dan bergerak ke utara dan selatan mengikut arah matahari dengan masa susul selama satu atau dua bulan. Akan tetapi, palung ini tidak merupakan corak tetap carta sinoptik di semua longitud pada semua masa sepanjang tahun; khususnya, palung ini biasanya tidak wujud di kawasan daratan di hemisfera utara musim panas.
equatorial troughpalung khatulistiwaSainsHidrometeorologiPalung tekanan rendah yang dangkal, umumnya berada di khatulistiwa dan sekitarnya, dan menandakan zon tumpuan udara yang bergerak ke khatulistiwa dan sekitarnya, dan menandakan zon tumpuan udara yang bergerak ke khatulistiwa dari antisiklon subtropika salah satu hemisfera. Palung khatulistiwa di atas lautan berada di dalam jalur doldrum dan bergerak ke utara dan selatan mengikut arah matahari dengan masa susul selama satu atau dua bulan. Akan tetapi, palung ini tidak merupakan corak tetap carta sinoptik di semua longitud pada semua masa sepanjang tahun; khususnya, palung ini biasanya tidak wujud di kawasan daratan di hemisfera utara musim panas.
westerly troughpalung angin baratanSainsHidrometeorologiPalung dalam angin baratan di latitud tengah, biasanya bergerak ke timur. Anjungan palung ini ke dalam jalur angin timuran latitud rendah berkaitan dengan angin baratan aras tinggi atas dari angin timuran pada aras rendah.
12345678910...

Kembali ke atas