Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[pan.duan] | ڤندوان

Definisi : 1. orang yg menunjukkan jalan, pengiring; 2. pedoman, petunjuk, pimpinan: Quran ialah kitab Islam yg mengandungi segala ~ bagi umat Islam; 3. sesuatu yg dipakai utk rujukan (utk mengetahui nama,alamat, butir-butir, dll); ~ telefon buku yg mengandungi nombor telefon dan alamat pemunyanya; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[pan.duan] | ڤندوان

Definisi : 1 sesuatu yg dijadikan pegangan atau ikutan; petunjuk: Pegawai-pegawai pertanian sentiasa memberikan ~ kpd orang-orang kampung ttg cara menjaga tanam-tanaman mereka. 2 kata-kata, petunjuk dsb yg diberikan utk memandu; hasil memandu: Dgn ~ anak Sayid Abu, rombongan Abdullah pergi mengadap Raja Kampung Laut. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
pandu
Kata Terbitan : berpandu, berpandukan, memandu, panduan, pemandu,


Kamus Sains

Kamus Sains.indb
dihasilkan oleh tindak balas kimia yang mungkin berpunca daripada pencucuhan pepejal, gas atau cecair mudah terbakar. Ge- lombang ini lebih membinasakan daripada sebarang ledakan seentropi. Ciri gelombang ini merupakan garis panduan keselamatan dalam penyimpanan ba - han mudah terbakar. (KEJ) detoxification (detoksifikasi) 1. Pengurangan kesan toksik pada sesuatu bahan. 2. Rawatan ke atas penagih dadah atau alkohol untuk membebaskan mereka daripada ketagihan kiln charge (isi tanur) Jumlah kayu yang sedia untuk dikeringkan atau kayu yang sedang dikeringkan dalam tanur. Jumlah ini berbeza-beza mengikut saiz dan jenis tanur dan digu- nakan sebagai panduan perancangan pengeringan kayu. (HUT) kiln dried (keringan tanur) Kayu yang telah dikeringkan dalam tanur dan biasanya mempunyai kan- dungan lembapan yang lebih rendah berbanding kayu keringan udara. (HUT) kiln dryer

Kembali ke atas