Maklumat Kata

Kamus Bahasa MelayuDefinisi : 1. bahagian permulaan (pokok, tongkat, dll), lwn hujung: buah kelapa keluar bertandan-tandan di ~ pelepahnya; Haji Maun menggigit-gigit ~ cerut; 2. permulaan, awal: pergerakan kebangsaan itu telah bermula pd ~ abad kedua puluh; 3. asal, mula, sebab: Ramli menjadi ~ sebab drpd perbuatan-perbuatan wanita itu; hujung ~ sebab-musababnya (permulaan dan keputusannya dll); 4. modal; wang ~ a) wang modal; b) yuran masuk menjadi ahli (persatuan dll); ~ bahu bahagian bahu dekat leher; ~ bedil tangkai atau gagang bedil; ~ cerita pokok (dasar) cerita; ~ hidung bahagian sebelah atas batang hidung di antara mata; ~ jalan a) permulaan jalan; b) ki keadaan (kelakuan dll) yg mula-mula; ~ kata a) kata pokok, kata dasar; b) permulaan percakapan; ~ kaki bahagian di atas kaki (kuda); ~ leher leher di sebelah bawah; ~ lengan lengan sebelah atas di bawah bahu; ~ mata bahagian mata ber­hampiran hidung; ~ nama Id nama benar (bukan nama keluarga dll); ~ paha paha se­belah atas; ~ pedang hulu (tangkai) pedang; ~ pokok = pokok ~ sesuatu yg menjadi sebab (pokok, punca) percakapan (perbuatan dll); ~ rumah bahagian rumah di sebelah atas tangga; ~ tangan bahagian tangan di bawah siku; ~ telinga bahagian di antara telinga dan kepala; si ~ = si ~ helat Mn tuan rumah (pene­rima tetamu); berpangkal bermula, berasal, berpunca: sering terjadi ketegangan di rumah itu ~ drpd adanya perbezaan pendirian antara keluarga; tidak berhujung, tidak ~ tidak tentu atau tidak keruan sebab-musababnya (permulaan dan kesudahannya dll); berpangkalkan mempunyai atau mengguna­kan sesuatu sebagai pangkal: nama sesuatu yg khusus yg ejaannya ~ huruf besar; memangkal, mangkal Jk berhenti di se­suatu tempat yg tertentu (teksi dll); memangkalkan 1. menyimpan perahu dll di darat; 2. menempatkan tentera (kapal ter­bang dll) di pangkalan; 3. mengumpulkan (menaruh) barang-barang di suatu tempat (utk diangkat dll); terpangkal pokoknya, modalnya; menjual ~ menjual dgn tidak ada laba; pangkalan 1. tempat perahu dll berhenti (berlabuh); 2. tempat barang-barang dagangan dll dikumpul (utk diangkut dll); 3. pelabuhan (lapangan terbang dll) yg menjadi tempat utk mengadakan latihan, melancarkan serangan dsb: dua ribu kapal terbang menyerbu ~ roket ini dan meranapkan landasannya; ~ ar-mada pangkalan kapal-kapal perang; 4. Jk tempat tertentu utk berkedai, perhentian teksi, dsb; ~ data simpanan sejumlah besar data dlm bentuk yg dapat dikendalikan oleh komputer; ~ tentera udara (laut) pangkalan tempat operasi tentera udara (laut); si ~ Mn tuan rumah (penerima tetamu); sepangkalan Mn tuan rumah (pd sesuatu jamuan dll); berpangkalan mempunyai pangkalan (di): penempatan tentera Amerika Syarikat yg ~ di Teluk Subic telah pun berakhir pd 24 November 1992. (Kamus Dewan Edisi Keempat)


Definisi : 1 bahagian yg mula-mula drpd sesuatu; bahagian yg terdekat dgn badan dll; lw hujung: ~ batang; ~ lengan; ~ paha. 2 bahagian permulaan drpd sesuatu peristiwa dll; awal: Peperiksaan di universiti diadakan pd tiap-tiap ~ tahun. 3 apa-apa yg dianggap sbg pokok atau sbg dasar sesuatu; punca atau sebab berlakunya sesuatu: Apakah yg menjadi ~ kemiskinan rakyat di luar bandar? pangkalan 1 tempat kapal berlabuh; tempat menambat perahu di tepi sungai. 2 tempat mengumpulkan barang dagangan. 3 tempat (spt lapangan terbang) yg dijadikan pusat utk melancarkan serangan. ~ data ist himpunan data yg disimpan dlm jumlah yg besar di dlm komputer, yg dpt dicapai dan digunakan. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
pangkal (kata nama)
1. Dalam konteks bahagian permulaan
bersinonim dengan perdu, umbi hulu, tangkai, gagang, popor,
Berantonim dengan hujung

2. Bersinonim dengan mula: punca, sebab, penyebab, fasal, asal, usul, sumber, perdu,

Kata Terbitan : berpangkal, pangkalan, berpangkalan,

Puisi
 

Taruh baja di pangkal pokok,
     Semai bayam dengan bijinya;
Riuh rendah ayam berkokok,
     Sehari sebiji nampak telurnya.


Lihat selanjutnya...(14)
Peribahasa

Hemat pangkal kaya,
     sia-sia hutang tambah.

Bermaksud :

Hemat dan cermat mendatangkan kesenangan, boros dan membazir mendatangkan kesukaran.

 

Lihat selanjutnya...(22)


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
basal cuttingkeratan pangkalPertanianAgroteknologiKeratan batang atau cabang yang diperoleh daripada bahagian pangkal pokok. Keratan pangkal biasanya lebih matang dan cepat mengeluarkan tunas berbanding dengan keratan di pucuk. Keratan pangkal biasanya dilakukan untuk tujuan pembiakan tanaman seperti pokok bunga raya, ubi kayu, cekur manis dan tebu.
pangkal talipangkal taliKesenianTiadaBahagian tali wau yang diikat pada pancang meter.
basal stem rotbusuk pangkal batangBiologiPatologiBusuk pada pangkal batang pohon saka di kawasan yang berhampiran aras tanah. Contohnya ialah busuk pangkal batang kelapa sawit yang disebabkan oleh Ganoderma spp. Pokok yang terserang biasanya berlubang sehingga mudah patah. Ini merupakan penyakit yang utama pada kelapa sawit di Tenggara Asia, Termasuk Malaysia. bd. busuk batang atas.
basal stem rotbusuk pangkal batangKimiaTiadaBusuk pada pangkal batang pohon saka di kawasan yang berhampiran aras tanah. Contohnya ialah busuk pangkal batang kelapa sawit yang disebabkan oleh Ganoderma spp. Pokok yang terserang biasanya berlubang sehingga mudah patah. Ini merupakan penyakit yang utama pada kelapa sawit di Tenggara Asia, Termasuk Malaysia. bd. busuk batang atas.
humeral cross-veinvena silang humerusBiologiEntomologiVena silang yang menghubungkan vena kosta dengan vena subkosta pada pangkal sayap, misalnya pada pangkal sayap nyamuk.
baselinegaris pangkalUndang-undangUndang-undang AntarabangsaGarisan had atau batasan laut, tempat permulaan laut wilayah sesebuah negara dan bidang kuasa beberapa zon maritim lain diukur. Garis pangkal laut biasanya berpandukan garis air surut sesebuah negara pantai. Perkara 5 Konvensyen Undang- Undang Laut PBB 1982 (UNCLOS) memperuntukkan bahawa �kecuali jika diperuntukkan sebaliknya dalam konvensyen ini, garis pangkal biasa bagi mengukur lebar laut wilayah merupakan garis air surut sepanjang pantai seperti yang ditandakan dalam carta berskala besar yang diiktiraf secara rasmi oleh negara pantai.� Perkara 7 UNCLOS memperuntukkan bahawa �dalam kawasan di mana garisan pantai itu adalah sangat berlekuk dan mengunjur ke dalam, atau jika ada satu kelompok pulau-pulau di sepanjang pantai, kaedah garis pangkal lurus yang menyambungkan titik-titik berkenaan boleh digunakan dalam melakar garis pangkal, tempat lebar laut wilayah diukur�.
flaringpangkal tirus gentianKejuruteraanTiadaPangkal gentian berbentuk tirus atau kon dipotong pada garis pusat yang sesuai untuk mengembangkan alur.
darted head (sleeve)pangkal lengan lisuKesenianTiadaPangkal lengan yang dihias dengan beberapa lisu pemadan untuk mengurangkan gelembung.
fibre up-taperingpangkal tirus gentianKejuruteraanTiadaPangkal gentian berbentuk tirus atau kon dipotong pada garis pusat yang sesuai untuk mengembangkan alur.
bottom rotbusuk pangkalBiologiPatologiPenyakit pada pangkal batang salad yang disebabkan oleh kulat Thanatephorus cucumeris (Rhizoctonia solani). Bahagian yang busuk berwarna hitam dan basah, dan akibatnya pokok boleh mati.
12345678910...

Kembali ke atas