Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[pa.sang] | ڤاسڠ

Definisi : 1. naik atau menjadi bertambah (air laut, sungai), lwn surut: apabila air ~ , tidak mungkin kita menyeberangi kuala sungai itu; 2. ki semakin kuat (bkn penyakit); ~ anak air pasang kecil yg berlaku pd suku pertama (pengakhir) bulan; ~ bah air pasang yg mengakibatkan bah (tenggelam); ~ besar (perbani) air pasang besar pd masa bulan muda (atau penuh); ~ keling air pasang besar sekali; ~ kering air surut (timpas); ~ menyurut air pasang yg sedang naik (di laut); ~ penuh air pasang yg penuh atau besar (sebelum surut); ~ purnama air pasang tatkala bulan purnama; ~ surut a) = ~ turun air laut (sungai) surut atau turun; b) banyak atau sedikitnya, baik atau buruknya dll (bkn hasil, keadaan, dll); adat ~ berturun naik = air pun ada ~ surutnya = takkan ~ selalu, di mana surut sentiasa prb keadaan (kekayaan, pangkat, dll) itu tiada tetap; ibarat ~ masuk muara prb perkataan (celaan) yg tiada ditahan-tahan keluarnya; kalau takut dilimbur ~, jangan berumah di tepi pantai prb kalau takutkan kesusahan, jangan buat sesuatu pekerjaan; tidak mengenang ~ surut prb tidak memikirkan kesusahan yg mungkin terjadi pada kemudian hari; berpasang; ~ surut ada pasang surutnya: hidup tanpa jadual ini mengakibatkan pendapatan kami ~ surut. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[pa.sang] | ڤاسڠ

Definisi : 1. jodoh, kelamin (laki-laki dan perempuan atau jantan dan betina); 2. dua benda yg melengkapi satu sama lain: tiga ~ selipar, dua ~ stoking; 3. selengkap, sepe­rangkat, satu set: dua ~ pakaian; sepasang 1. satu pasang, sejodoh, sekelamin, selengkap: ~ pengantin; ~ baju Melayu; ~ merpati a) sekelamin burung merpati jantan dan betina; b) ki sekelamin lelaki dan perem­puan; 2. sesuai (dgn), sepadan (dgn): tali lehernya ~ dgn bajunya; 3. = ~ dgn merupa­kan pasang (dgn), selengkapan (dgn): barang ini ~ dgn yg di atas meja; berpasang = berpasangan; berpasang-pasang 1. banyak pasang, bebe­rapa pasang: ~ kasut yg dibelinya; 2. berdua­-dua, sepasang-sepasang: kasut itu disusun ~; mereka datang ke kelab malam itu ~; memasangkan menjadikan sepasang (dgn), menjodohkan; pasangan 1. barang apa yg merupakan pa-sang (jodoh dll): ~ dr Malaysia itu telah berjaya memenangi set pertama; 2. jodoh (imbangan, lengkapan): ~ hidup; benda ini mana ~nya? berpasangan 1. merupakan pasangan kpd: gelas ini ~ dgn yg itu; 2. = berpasang-pa­sangan berpasang, berdua-dua (sepasang-sepasang): para tamu sama ~ mengikuti irama muzik. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[pa.sang] | ڤاسڠ

Definisi : ; ~ siap (yg) dibina atau dibuat dgn mengena-ngenakan atau mencantum-can­tumkan bahagian-bahagiannya yg telah disediakan atau dibuat terlebih dahulu. (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata pasang

Puisi
 

Pasang ini pasang purnama,
     Daun cempedak tidak melayang;
Datang ini datang bertanya,
     Hendaklah tidak berkasih sayang.


Lihat selanjutnya...(80)
Peribahasa

Pasang masuk muara.

Bermaksud :

Terlalu mudah mencela; mengeluarkan kata-kata tanpa pertimbangan.

 

Lihat selanjutnya...(15)

210

The wheel of fortune is forever in motion

Nasib manusia tidak pernah tetap, yakni sentiasa berubah-ubah, ada kalanya baik dan ada kalanya buruk.

Air pun ada pasang surutnya, takkan pasang selalu dan surut senantiasa

During her heyday on the silver screen, she was the nation's top actress, and she basked in luxury and fortune. Unfortunately, the wheel of fortune is forever in motion, and the disaster struck after her twentieth film.

Ketika zaman kegemilangannya dalam industry perfileman, dialah pelakon wanita nombor satu Negara, dan dia dilimpahi kemewahan dan kekayaan.Malangnya, air pun ada pasang surutnya, takkan pasang selalu dan surut senantiasa , dan bencana datang selepas filemnya yang ke dua puluh.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(12)

Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
tidal channelalur pasang surutGeologiTiadaAlur utama yang diikuti oleh arus pasang surut, menganjur dari lautan ke rawang pasang surut atau pamah pasang surut.
tropic tidepasang surut tropikaMeteorologiMeteorologi PerhubunganPasang surut dalam satu hari yang berlaku apabila bulan berada pada sudut khatulistiwa (sudutiswa) maksimum. Bandingkan pasang surut perbani, pasang surut anak.
spring tidepasang perbaniBiologiEkologiPasang surut yang terjadi semasa atau berdekatan dengan masa bulan penuh, iaitu apabila air pasang adalah tertinggi dan air surut adalah lebih rendah daripada paras minimum. Air pasang perbani terjadi setiap dua minggu. Sinonim pasang purnama.
ebb tidepasang menyurutGeologiTiadaIstilah tak teknikal yang merujuk pada tempoh pasang surut antara air pasang dan air surut berikutnya.
tidal amplitudeamplitud pasang surutHidrologiTiadaPerbezaan di antara paras air tinggi atau air rendah dan min ketinggian pasang surut (setengah julat pasang surut).
stand tide stilltikas mati pasang surutBiologiEkologiSela masa pasang atau surutnya air laut apabila tiada perubahan yang nyata dalam ketinggian pasang surut. Aras air adalah tetap pada masa air pasang, dan air surut berlaku dalam masa yang singkat sahaja, tetapi perubahan aras pada waktu ini adalah sangat perlahan dan selalunya sangat sukar untuk dilihat.
atmospheric tidespasang surut atmosferaSainsHidrometeorologiKesan yang beranalogi langsung dengan pasang surut graviti yang biasa terdapat di lautan tetapi terjadi di atmosfera oleh tindakan unsur-unsur atmosfera; terutamanya yang terlibat ialah tekanan dan angin. Pasang surut ini mudah dikenali di permukaan bumi daripada ubahan sama ada positif atau negatif dibandingkan dengan aras tekanan min sekiranya udara menjadi terlonggok atau tertarik keluar dari sesuatu kawasan tertentu. Dua tekanan maksimum (satu pada longitud bersepadanan dengan jisim yang menghasilkan pasang surut dan satu lagi di titik antipodnya) dan dua tekanan minimum (pada latitud 90 dari tekanan maksimum) berlaku pada sebarang epok tertentu. Di sebarang tempat tertentu kesan yang didapati daripada keadaan ini ialah ayunan separuh harian. Apabila data tekanan disusun mengikut waktu qamari, maka akan wujud suatu kesan bersistem fasa yang betul dan amplitud yang sangat kecil (0.09 mb berdekatan khatulistiwa berkurangan menghala ke arah kutub). Walaupun tindakan pasang surut graviti matahari lebih kecil
lunar tidepasang surut qamariGeografiTiadaBahagian pasang surut yang disebabkan oleh daya gerakan pasang surut bulan.
tidepasang surutMeteorologiMeteorologi PerhubunganNaik turunnya air di laut atau tasik besar secara berkala yang disebabkan oleh tindakan tarikan graviti bulan dan matahari terhadap bumi yang berputar. Kadang-kadang pergerakan air mendatar dan berterusan disepanjang pantai juga disebut pasang surut, tetapi pasang surut sedemikian lebih dirujuk sebagai arus pasang surut.
double tide maximumpasang surut dwimaksimumGeografiTiadaRejim pasang surut di mana berlaku dua air pasang tinggi disebabkan bentuk pinggir laut atau kecetekan laut yang mengganggu luruan gelombang laut progresif.
12345678910...

Kembali ke atas