Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[pauh] | ڤاءوه

Definisi : sj tumbuhan (pokok dan buah), a) Mangifera indica; b) = ~ damar mempelam bemban, Mangifera pentandra; ~ janggi sj tumbuhan (palma), nyiur laut, Lodoicea maldiviica; ~ kijang a) sj tumbuhan (pokok), kebayang, merelang, Irvingia malayana; b) sj tumbuh­an (pokok), babi kurus, beras-beras, kasir, kedondong matahari, kempas roman, kijai, Trigonochlamys griffithii; ~ pipit sj tumbuhan (pokok), katak udang, ketak udang, otak udang, puan, terentang tikus, Buchanania lucida; ~ pungah sj tumbuhan (pokok), balai, Aralidium pinnatifitdum; pipi laksana ~ dilayang ki pipi yg licin dan penuh (bkn pe­rempuan). (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[pauh] | ڤاءوه

Definisi : ark sj sukatan yg bersamaan dgn suku cupak, kepul; berpauh-pauh; ~ padi menyukat-nyukat padi dgn pauh. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[pauh] | ڤاءوه

Definisi : ; ~ layang Kl sj kuih drpd telur. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[pauh] | ڤاءوه

Definisi : nama sj pokok atau buahnya (buahnya hampir serupa dgn mangga tetapi lebih kecil), Mangifera indica. ~ damar Mangifera pentandra. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata pauh

Puisi
 

Pucuk pauh cendera pauh,
     Pucuk bemban ladung meladung;
Abang jauh saya pun jauh,
     Rindu dendam sama menanggung.


Lihat selanjutnya...(90)

Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
pepauhpepauhPerhutananSains Kayu dan Hasil HutanNama piawai bagi kayu Euodia spp. daripada famili Rutaceae. Nama tempatannya di Semenanjung termasuk cabang tiga, leban nasi, dan pauh-pauh, dan di Sabah ialah pauh-pauh. Spesies utamanya ialah Euodia glabra dan E. roxburghiana. Gubal kayu pepauh sukar dibezakan daripada teras kayunya, dan biasanya berwarna putih kuning. Tekstur kayunya halus dan sekata dengan ira yang lurus atau agak bersimpul. Kayu ini mempunyai nilai ketumpatan keringan udara yang berjulat antara 480 hingga 585 kg/m3, dan tergolong dalam kumpulan kayu yang lembut dan ringan. Kayu ini tidak tahan tetapi sesuai digunakan untuk kemasan dalaman, papan panel, kayu kumai, papan lapis, pembungkus, dan kerja ukiran.
pauh kijangpauh kijangPerhutananSains Kayu dan Hasil HutanNama piawai bagi kayu Irvingia malayana daripada famili Simaroubaceae. Gubal kayu pauh kijang berwarna lebih muda teras kayunya, yang biasanya berwarna coklat kekuningan. Tekstur kayunya halus dan sekata dengan ira yang bersimpul. Kayu ini mempunyai nilai ketumpatan keringan udara yang berjulat antara 930 hingga 1250 kg/m3, dan tergolong dalam kumpulan kayu keras sederhana. Kayu ini sangat kuat, sukar dikerjakan dan dikeringkan, dan mempunyai kadar kecutan yang agak tinggi. Kayu ini sederhana tahan dan mudah diawet. Kayu pauh kijang jarang diusahasil kerana mempunyai banir yang tinggi dan batang yang bengkok. Kayu pauh kijang yang diawet sesuai utuk kerja binaan berat, perabot tahan lasak, papan panel, dan lantai parket.
buttressbanirPerhutananPengurusan HutanAkar pokok yang tumbuh dan keluar di atas paras tanah pada pangkal pokok-pokok besar seperti beringin, merbau atau pauh kijang.
macangmacangPerhutananSains Kayu dan Hasil HutanNama piawai bagi kayu Mangifera spp., daripada famili Anacardiaceae. Nama tempatannya di Semenanjung ialah lanjut, bacang, mangga, mempelam, pauh, dan rawa dan di Sabah ialah asam. Spesies utamanya termasuk Mangifera foetida, M longipetiolata, dan M. quadrifida. Gubal dan teras kayu kayu macang sukar dibezakan, dan biasanya berwarna coklat kemerahan. Kebanyakan pokok macang menghasilkan kor yang berjalur hitam dan coklat muda, dan biasanya berkilau. Tekstur kayunya agak halus dengan ira yang lurus atau bersimpul. Kayu ini mempunyai nilai ketumpatan keringan udara yang berjulat antara 610 hingga 645 kg/m3, dan tergolong dalam kumpulan kayu keras ringan. Kayu ini digunakan untuk kerja binaan sementara, lantai, dan papan lapis. Kornya yang berjalur digunakan dalam pembuatan perabot mewah, hiasan dalaman dan venir hirisan.

Kembali ke atas