Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[paun] | ڤاءون

Definisi : 1. = ~ sterling unit mata wang United Kingdom; 2. unit mata wang beberapa buah negara, spt Sudan, Syria dan Mesir; 3. per­hiasan (spt rantai, aguk, dsb) drpd emas ber­bentuk spt duit syiling. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[paun] | ڤاءون

Definisi : ukuran berat (yg bersamaan dgn 16 auns atau 0.4536 kg); roti ~ sj roti yg dibuat drpd tepung gandum (yg tiap-tiap ketul beratnya satu paun). (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[paun] | ڤاءون

Definisi : tempat mengurung binatang (kerbau, lembu, dll) yg merayau-rayau; masuk ~ me­ngurung binatang yg merayau-rayau dlm paun (sehingga diambil oleh tuannya). (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[paun] | ڤاءون

Definisi : 1 nama mata wang Inggeris (£1 = 100 pence). 2 wang ringgit emas yg digunakan sbg perhiasan. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)

[paun] | ڤاءون

Definisi : satuan ukuran berat yg beratnya 16 auns (lebih kurang 12 tahil atau 0.45 kg). (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata paun

Puisi
 

Apa sebab bergelang paun,
     Bambawaran gelang di kaki;
Apa sebab ku teraun-raun,
     Pembawaan sudahlah di hati.


Lihat selanjutnya...(2)

Khidmat Nasihat

SoalanJawapanJenis SoalanTarikh Soalan
Salam DBP, saya merujuk kepada pantun dari buku Kurik Kundi Merah Saga Kumpulan Pantun Lisan Melayu Edisi Kedua (2005). Pantun bernombor 242: Apa sebab bergelang paun Bambawaran gelang di kaki Apa sebab ke teraun-raun Pembawaan sudahlah di hati Ingin memohon pencerahan kepada istilah 'Bambawaran' di dalam pantun ini. Sudah lama mencari tetapi tidak berjumpa. Terima kasih.Berdasarkan semakan kami tidak ada maklumat tentang perkataan "bambawaran" dan hanya ditemukan dalam buku berkenaan. Carian di internet juga tidak menemukan sebarang maklumat.Tatabahasa10.03.2017
definisi nilai kemanusiaan

Saudara Shashaerika,

Makna nilai ialah taksiran harga: berapa ~ gelang ini? 2. harga sesuatu dibandingkan dgn harga yg lain: berapa ~ paun Sterling pd masa ini? 3. kadar, nisbah: buah limau mempunyai ~ vitamin C yg tinggi; 4. darjat, kualiti, mutu, taraf: Tuhfatul-Nafis ialah sebuah buku Melayu yg tinggi ~nya; 5. sifat ketinggian (pemikiran, agama, kemasyarakatan, dll): kemajuan yg kita kejar dan perjuangkan bukanlah kemajuan dlm kebendaan tetapi kemajuan dlm ~ pergaulan dan kemasyarakatan; 6. Id markah; ~ kalori (Kim) kuantiti haba yg dibebaskan apabila seunit jisim bahan api dibakar; ~ pasaran (Eko) nilai semasa sesuatu sekuriti atau aset yg ditentukan oleh penawaran dan permintaan; ~ pH (Kim) nilai yg mewakili keasidan atau kealkalian sesuatu larutan akueus; ~ tara (Eko) harga tawaran asal bagi sesuatu sekuriti atau saham.

 Makna kemanusiaan ialah perihal manusia, sifat-sifat manusia: tetapi sekarang ia pandai berhujah tentang manusia dan ~, tentang dunia dan keduniaan.

Oleh yang demikian,  frasa nilai kemanusiaan  bermaksud kualiti/mutu atau taraf yang berkaitan dengan manusia/perihal atau sifat manusia.  

 

 

 

Makna10.02.2010
Tuan/Puan, Mohon bantuan tuan/puan untuk menentukan padanan yang sesuai dalam ayat di bawah: Sumber: The Study Doctor will share these results with you. Sasaran yang dicadangkan: 1. Doktor Kajian akan berkongsi hasil ini dengan anda. 2. Doktor Kajian akan berkongsi hasil ini bersama anda. Sumber 2: Rather, some of these activities may be done at your home or at another suitable “offsite” location following discussion with your Study Doctor. Sasaran yang dicadangkan: Sebaliknya, beberapa aktiviti ini mungkin dijalankan di rumah anda atau di lokasi "luar tapak kajian" yang sesuai setelah berbincang dengan Doktor Kajian anda. Kerjasama pihak tuan/paun didahului dengan ucapan terima kasih.

Berikut merupakan padanan bahasa Melayu untuk ayat yang dinyatakan: 

1. The Study Doctor will share these results with you.

Doktor Kajian akan berkongsi hasil ini dengan anda. 

2. Rather, some of these activities may be done at your home or at another suitable “offsite” location following discussion with your Study Doctor.

Sebaliknya, beberapa aktiviti mungkin dijalankan di rumah anda atau di luar kawasan kajian yang sesuai setelah berbincang dengan Doktor Kajian anda. Walau bagaimanapun, padanan perkataan bergantung pada konteks dan penggunaan ayat.

Makna10.06.2021

Kembali ke atas