Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[paun] | ڤاءون

Definisi : 1. = ~ sterling unit mata wang United Kingdom; 2. unit mata wang beberapa buah negara, spt Sudan, Syria dan Mesir; 3. per­hiasan (spt rantai, aguk, dsb) drpd emas ber­bentuk spt duit syiling. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[paun] | ڤاءون

Definisi : ukuran berat (yg bersamaan dgn 16 auns atau 0.4536 kg); roti ~ sj roti yg dibuat drpd tepung gandum (yg tiap-tiap ketul beratnya satu paun). (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[paun] | ڤاءون

Definisi : tempat mengurung binatang (kerbau, lembu, dll) yg merayau-rayau; masuk ~ me­ngurung binatang yg merayau-rayau dlm paun (sehingga diambil oleh tuannya). (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[paun] | ڤاءون

Definisi : 1 nama mata wang Inggeris (£1 = 100 pence). 2 wang ringgit emas yg digunakan sbg perhiasan. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)

[paun] | ڤاءون

Definisi : satuan ukuran berat yg beratnya 16 auns (lebih kurang 12 tahil atau 0.45 kg). (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata paun

Puisi
 

Apa sebab bergelang paun,
     Bambawaran gelang di kaki;
Apa sebab ku teraun-raun,
     Pembawaan sudahlah di hati.


Lihat selanjutnya...(2)

Kamus Sains

Kamus Sains.indb
thermal unit (unit termal British) Unit yang bersamaan dengan 1055.055262 joule dan merupakan unit peng- ukuran kuantiti haba yang ditakrifkan sebagai jumlah haba yang harus dipin - dahkan kepada 1 paun air untuk menaikkan suhunya sebanyak 1 darjah Fah- renheit (°F). Singkatan Btu. (KIM) brittle diabetes (diabetes rapuh) Diabetes yang sukar dikawal. Keadaan hipoglisemia serta asidosis bergilir ganti tanpa sebab yang dara yang tidak mempunyai liang kecil yang biasanya terdapat pada dara yang normal. Keadaan ini menghalang pengaliran keluar darah haid. (UBAT) imperial unit (unit diraja) Sistem pengukuran yang berdasarkan ela, paun dan gelen. Sistem kaki-paun- saat merupakan sistem unit saintifik yang diterbitkan daripada unit ini. (MAT) impetigo (impetigo) Inflamasi yang akut dan senang berjangkit pada kulit yang dicirikan dengan pustul

Kembali ke atas