Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[pe.da.la.man] | ڤدالمن

Definisi : daerah yg jauh dr pantai (yg terletak di ceruk pelosok atau di hulu negeri), hulu: dia menjadi orang yg paling berpe­ngaruh di daerah ~; penjahat-penjahat sedang bersembunyi di daerah ~; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[pe.da.la.man] | ڤدالمن

Definisi : daerah yg jauh (di darat) dr pantai atau dr bandar: Padi huma banyak ditanam di ~. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata pedalaman


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
interior opposite anglesudut pedalaman bertentanganMatematikTiada1. Sudut pedalaman sesuatu segi tiga yang tidak bersebelahan dengan sudut peluaran tertentu. 2. Sudut pedalaman sesuatu segi empat yang bucunya bertentang dengan bucu sudut peluaran tertentu.
interior anglesudut pedalamanMatematikTiada1. Sudut yang terbentuk oleh dua sisi bersebelahan melalui kawasan pedalaman sesuatu poligon. 2. Sudut yang terbentuk oleh rentasan lintang bagi dua garis dan terletak di pedalaman kedua-dua garis berkenaan.
hinterlanddaerah pedalamanGeografiTiadaKawasan pedalaman yang mempengaruhi pertumbuhan kawasan petempatan yang terletak berhampiran dengan pinggir laut.
hinterlanddaerah pedalamanGeologiTiadaKawasan pedalaman yang mempengaruhi pertumbuhan kawasan petempatan yang terletak berhampiran dengan pinggir laut.
inland tradeperdagangan pedalamanGeografiTiadaKegiatan perdagangan yang dijalankan di kawasan pedalaman.
interior locationlokasi pedalamanGeografiTiadaPerihal kedudukan sesuatu tempat di kawasan pedalaman.
inland swamppaya pedalamanGeografiTiadaPaya air tawar yang terbentuk di kawasan pedalaman.
inland lagoonlagun pedalamanGeografiTiadaLagun air tawar yang terbentuk di kawasan pedalaman.
inland drainagesaliran pedalamanGeografiTiadaSungai atau sistem saliran yang menyalir ke dalam sebuah lembangan pedalaman.
interior basinlembangan pedalamanGeografiTiadaLembangan sungai yang mengalir ke dalam sebuah tasik atau badan air lain di kawasan pedalaman.
12345678910...

Kembali ke atas