Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[pe.do.man] | ڤدومن

Definisi : 1. sj alat berupa jam yg menunjukkan arah (mata angin), kompas; 2. ki sesuatu yg di­jadikan asas (pegangan) utk melakukan se­suatu, petunjuk: kitab suci al-Quran ialah sebaik-baik panduan dan ~ bagi kehidupan manusia; harga ~ harga yg dijadikan dasar harga jualan umum; 3. buku petunjuk (mengan­dungi cara menjalankan atau melakukan sesuatu): kebanyakan pembuat motokar membekalkan buku ~ yg memberi penerangan tentang kereta itu; 4. pimpinan (perkum­pulan dll), pengurus; berpedoman 1. mempunyai pedoman; 2. berpegang (pd), mengarah ke: ~ pd agama; berpedomankan berpedoman (berpegang) pd: orang-orang itu mencari jalannya dgn ~ bintang-bintang di langit. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[pe.do.man] | ڤدومن

Definisi : 1 perkakas spt jam bentuknya yg menunjukkan arah mata angin; kompas. 2 sesuatu yg digunakan sbg pegangan atau ikutan utk melakukan sesuatu; panduan. berpedomankan menggunakan sesuatu sbg pedoman: Mereka mencari jalan dgn ~ bintang di langit. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
pedoman (kata nama)
1. Dalam konteks alat
bersinonim dengan kompas, petunjuk,

2. Bersinonim dengan panduan: bimbingan, pimpinan, pegangan, ikutan petunjuk, tunjuk ajar al-Quran, hadis, sunnah, nas, fatwa,

Kata Terbitan : berpedoman, berpedomankan,

Puisi
 

Baik-baik jaga pedoman,
     Kapal belayar puting anak;
Sudah kembang bunga di taman,
     Suka hati kumbang yang banyak.


Lihat selanjutnya...(4)

Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
ranging rodpancang pedomanPerhutananTiadaTiada
ethical normnorma etikaSejarahTiadaPanduan atau pedoman yang menentukan keharusan, kebolehan atau suatu larangan berdasarkan nilai-nilai etika atau susila dalam sesebuah masyarakat.
teaching pointisi pengajaranPendidikanTiadaPerincian yang terkecil dalam rancangan mengajar atau pedoman yang dipersembahkan dalam program pengajaran.
Mercator chartcarta MercatorMatematikTiadaCarta pada unjuran Mercator yang biasanya digunakan sebagai pedoman pandu arah di laut.
groups normsnorma kelompokKomunikasiTiadaPola standard terhadap perilaku kelompok dalam sesuatu masyarakat yang menjadi pedoman hidup bagi anggota kelompok tersebut.
bucolicbukolikKesusasteraanPuisiPuisi desaan atau puisi gembala. Lazimnya membawa amanat yang mengandungi unsur-unsur nasihat, petunjuk dan pedoman hidup.
clerihewsyair ejekanKesusasteraanPuisiSyair yang mengandungi nada dan persoalan yang boleh menimbulkan kesan ejekan. Persoalan yang timbul dalam puisi ini menggambarkan tentang kehidupan tingkah laku yang tidak memberi faedah. Contohnya, syair "Pedoman Belia" karya Za'ba di bawah. Jangan biasakan meminta tolong, Ke sini tersembah ke sana terlolong, Ikhtiar sendiri bantut bergulung, Akhirnya kebolehan lenyap terlelong.
online documentationdokumentasi dalam talianTeknologi MaklumatTiadaDokumen salinan lembut yang boleh dicapai melalui Internet. Lazimnya dokumen ini disediakan oleh syarikat pengeluar perisian dan perkakasan, syarikat perkhidmatan, kerajaan dan organisasi bagi memerihalkan maklumat tentang produk atau perkhidmatan yang disediakan, atau kertas putih, polisi dan lain-lain. Sesetengah syarikat menyediakan dokumen dalam talian yang mampu berinteraktif dengan pengguna misalnya tutorial untuk memahami atau menyelesaikan masalah. Contohnya dokumen pedoman umum ejaan bahasa Melayu yang boleh dicapai dari www.dbp.gov.my. Lihat bantuan dalam talian.
tamsiltamsilKesusasteraanTiadaMisalan, umpama atau contoh. Dalam budaya Melayu atau contoh diberikan secara ibarat dan sindiran melalui ungkapan perumpamaan, bidalan, dan pepatah. Ungkapan ini disebut sebagai bahasa kiasan, iaitu bahasa yang memberi teladan dan pengajaran secara perbandingan melalui perlakuan, sifat, atau tabiat alam dan makhluk. Melalui ungkapan ini, pengajaran disampaikan secara tersirat dan memerlukan tafsiran, namun amat berkesan, tajam, dan bersifat intelektual. Contohnya, �diam-diam ubi berisi, diam-diam besi berkarat�, �kokok berderai-derai, tetapi ekor bergelumang tahi�. Contoh tamsilan yang lebih panjang ditemui dalam Syair Perahu adalah seperti yang berikut: Wahai muda, kenali dirimu Ialah perahu tamsil tubuhmu, Tiadalah berapa lama hidupmu, ke akhirat jua kekal diammu. Hasil muda arif budiman, Hasilkan kemudi dengan pedoman, Alat perahumu jua kerjakan, Itulah jalan membetuli insan, Muaranya dalam, ikan pun banyak, Disanalah perahu karam dan rosak, Karangnya tajam seperti tombak, Ke atas pasir kam

Kembali ke atas