Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[pe.ga.ngan] | ڤݢڠن

Definisi : 1. sesuatu yg dipegang: kerana terburu-buru habis bertaburan ~nya; 2. baha­gian sesuatu benda tempat dipegang (tangkai, hulu, dll); 3. pekerjaan (daerah dll) yg di­pegang: dan Tun Talanai anak Bendahara Paduka, ~nya Suir; 4. sesuatu yg dijadikan dasar utk menentukan sesuatu, pedoman, pendirian: ada beberapa perkara yg harus diingat dan dijadikan ~; buku ~ buku pe­doman; hilang ~ hilang kepercayaan; 5. per­buatan memegang: dicubanya melepaskan diri drpd ~ orang itu; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[pe.ga.ngan] | ڤݢڠن

Definisi : 1 tempat berpegang: Kalau tongkatnya hilang, tentulah orang buta itu meraba-raba mencari ~. 2 sesuatu yg dijadikan dasar (prinsip); pedoman. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
pegang
Kata Terbitan : berpegang, berpegang pada, berpegangan, memegang, pegangan, pemegang,


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
pin-retained restorationrestorasi pegangan pinPergigianTiadaRestorasi yang menggunakan pin sebagai pegangan tambahan kepada bentuk pegangan yang sedia ada pada kaviti atau pada kaviti yang tidak mempunyai sebarang bentuk pegangan. Pin yang digunakan mungkin jenis pin berulir atau pin skru, pin kunci geseran dan pin tersimen.
freehold tenuremilik pegangan kekal/milik pegangan bebasBiologiUmumTiada
pin-retained restorationrestorasi pegangan pinPerubatanTiadaRestoresi yang menggunakan pin untuk pegangan ke struktur gigi. Biasa digunakan apabila kaviti luas dan pegangan tidak memuaskan.
achievable optimum retentionpegangan optimum boleh capaiPerubatanPergigianPegangan optimum untuk protesis yang boleh didapati dengan memastikan ketepatan, perluasan, pengapan pinggir landas, tidak bergantung pada kaedah-kaedah pegangan lain.
mechanical lockingpenguncian mekanikalPergigianTiadaPegangan mekanikal bagi restorasi supaya tidak sesar keluar dari arah mesio-distal pada kaviti atau gigi. Pegangan ini dapat dicapai dengan membuat tanggam atau alur anak kunci. Bentuk pegangan ini dibuat pada peringkat penyediaan kaviti.
pen grasppegangan penaPerubatanTiadaPegangan di mana alat dipegang seperti pena.
direct retentionpegangan langsungPerubatanTiadaPegangan untuk dentur separa boleh tanggal yang diperolehi melalui atakmen atau klasp yang menahan penanggalannya dari gigi penopang.
dovetail retentionpegangan tanggamPerubatanTiadaPegangan yang diperolehi melalui pembentukan tanggam.
indirect retentionpegangan tak langsungPerubatanTiadaPegangan dentur separa boleh tanggal yang diperolehi melalui pemegang tak langsung.
mechanical retentionpegangan mekanikalPergigianTiadaBentuk pegangan bagi restorasi yang dibuat pada gigi semasa penyediaan kaviti. Ia boleh dihasilkan melalui proses penyediaan dinding kaviti yang menirus ke atas, dinding yang selari atau dengan teknik pengetsaan asid. Bentuk ini dapat menghalang penyesaran keluar restorasi.
12345678910...

Kembali ke atas