Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini. Sila rujuk capaian Kamus Dalam Talian ini.
Tesaurus
 
pegun
Kata Terbitan : terpegun,


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
cardiac standstillhenti jantungPerubatanTiadaLihat pegun jantung.
cardiac arrestpegun jantungPerubatanTiadaKeadaan apabila terhentinya fungsi jantung tanpa denyutan jantung dan tekanan darah. Sinonim henti jantung.
high spinal blocksekatan spina tinggiPerubatanTiadaKomplikasi yang terjadi selepas prosedur sekatan saraf spina yang menyebabkan hipotensi, bradikardia, pegun jantung atau apnea.
total spinal anaesthesiaanestesia spina totalPerubatanTiadaKomplikasi serius akibat sekatan saraf tunjang yang meluas. Keadaan ini boleh menyebabkan lumpuh seluruh badan, hipotensi, bradikardia, apnea dan pegun jantung.
automatic cardioverter defibrillatordefibrilator kardioverter automatikPerubatanTiadaAlat yang berfungsi secara automatik untuk mengembalikan denyutan jantung bagi pesakit yang mengalami pegun jantung atau untuk menyusun semula rentak jantung bagi pesakit yang mengalami disritmia jantung.
microshockrenjatan mikroPerubatanTiadaRenjatan elektrik disebabkan arus teraruh atau arus bocor yang biasanya di bawah 100 mA. Walaupun arus tersebut kecil, tetapi boleh membahayakan pesakit yang mempunyai perentak jantung atau kateter intrakardiak yang diisikan dengan salina. Keadaan ini boleh mengakibatkan aritmia atau pegun jantung.
circulatory collapsekegagalan edaran darahPerubatanTiadaKegagalan edaran darah dalam badan yang mungkin disebabkan kegagalan fungsi jantung seperti infark jantung, tamponad jantung, miokarditis akut, kegagalan jantung kongestif, pegun kardiopulmonari, renjatan hipovolemia dan sepsis. Kegagalan ini mengakibatkan organ badan tidak dapat berfungsi kerana kekurangan oksigen.
cardiopulmonary arrestpegun kardiopulmonariPerubatanTiadaKeadaan apabila terhentinya fungsi jantung dan pernafasan bagi pesakit yang tidak sedarkan diri.
basic life support (BLS)bantuan hayat asas (BLS)PerubatanTiadaTeknik rawatan asas bagi pesakit yang mengalami pegun kardiopulmonari atau tercekik. Teknik rawatan ini boleh dilakukan oleh pengamal perubatan atau orang awam yang telah dilatih, iaitu melibatkan teknik penjagaan salur udara, pernafasan dan sirkulasi darah. Rawatan ini bertujuan memberi bantuan pernafasan dan memulihkan denyutan jantung selepas serangan pegun kardiopulmonari atau tercekik.

Kembali ke atas