Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[pe.jal] | ڤجل

Definisi : tidak berongga di dlmnya; padat dan keras: batu ~ batu yg padat lagi keras. memejal menjadi pejal: Logam-logam itu bercantum apabila pateri ~. memejalkan menjadikan pejal; memadatkan: ~ tanah. pepejal benda-benda yg pejal (bukan gas atau cecair). pemejalan proses (hal dsb) memejal atau memejalkan: Perubahan drpd bentuk cecair kpd bentuk pepejal disebut ~. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)

[pe.jal] | ڤجل

Definisi : keras dan padat, tidak berongga dalam­nya: tubuhnya gempal dan ~; batu ~ sj batu yg keras dan padat, granit; memejalkan menjadikan pejal, memadat­kan, memampatkan; kepejalan perihal (keadaan) pejal; pemejalan proses menjadikan sesuatu pejal; pemejal bahan yg memejalkan: krim ~ payudara. (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
 
pejal (adjektif)
Bersinonim dengan padu, mampat, padat, tumpat, tetal, kejal, rapat, kejat, kedap, penuh, sarat, sendat, kimpal, pisik, sintal, gemuk, gempal;,
Kata Terbitan : memejalkan, kepejalan,


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
bituminousbituminusBiologiEkologiBahan yang mengandungi hidrokarbon pejal atau separa pejal, yang apabila dibakar akan mengeluarkan banyak asap. Misalnya, arang batu.
resinresinKejuruteraanKejuruteraan BangunanBahan organik yang asli atau tiruan, yang pejal atau separa pejal yang digunakan dalam pembuatan cat, plastik dan varnis.
solid anodeanod pejalKejuruteraanTiadaAnod tiub sinar x yang terdiri daripada logam pejal.
compactuspadat; pejalPerubatanTiadaTiada
solid modellingpemodelan pejalKomputerTiadaTiada
lean meatdaging pejalVeterinarTiadaTiada
lean meatdaging pejalPentadbiran PerniagaanTiadaTiada
solid solutionlarutan pejalPertanianTiadaTiada
lean meatdaging pejalPentadbiran PerniagaanTiadaTiada
solid solutionlarutan pejalKejuruteraanTiadaPepejal berfasa tunggal yang mengandungi lebih daripada satu komponen.
12345678910...

Kembali ke atas