Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[pé.la.gra] | ڤيلاݢرا

Definisi : (pélagra) penyakit yg terjadi akibat kekurangan sj vitamin B (niasin) dan dicirikan dgn gatal-gatal kulit, radang mulut, cirit-birit, dan gangguan mental. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[pé.la.gra] | ڤيلاݢرا

Definisi : penyakit kulit (bersisik, kesat, dan kasar) yg menyebabkan penghidapnya mendapat cirit-birit dan akhirnya lumpuh serta hilang akal. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata pelagra


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
pellagrapelagraMakanan dan PemakananPemakananPenyakit yang disebabkan oleh kekurangan niasin dan triptofan. Gejala pelagra ialah dermatitis atau keradangan pada permukaan kulit yang terdedah, gangguan gastrousus berserta cirit-birit dan gangguan saraf pusat.
pellagrapelagraMakanan dan PemakananTeknologi MakananPenyakit yang disebabkan oleh kekurangan niasin dan triptofan. Gejala pelagra ialah dermatitis atau radang kulit pada permukaan yang terdedah, gangguan gastrousus berserta cirit-birit dan gangguan sistem saraf pusat.
pellagrapelagraPerubatanTiadaPenyakit yang disebabkan oleh kekurangan zat makanan tertentu yang ditandai oleh retak-retak pada kulit.
pellagrapelagraPerubatanTiadaTiada
pellagrapelagraPentadbiran PerniagaanTiadaTiada
pellagrapelagraPerubatanTiadaSindrom klinikal akibat kekurangan niasin yang dicirikan dengan dermatitis, inflamasi membran mukosa, cicit-birit dan gangguan psikik. Dermatitis berlaku di bahagian tubuh yang terdedah kepada cahaya atau trauma. Gejala mentalnya termasuklah kemurungan, keresahan, kerisauan, kebingungan, disorientasi, delusi dan halusinasi.
canine pellagrapelagra kaninVeterinarTiadaTiada
niacinniasinMakanan dan PemakananPemakananVitamin B kompleks yang berwarna putih. Kekurangan niasin dalam diet menyebabkan penyakit pelagra. Sumber niasin ialah sayuran hijau, daging, ikan dan telur. Niasin dikenali juga sebagai asid nikotinik.
riboflavinriboflavinPerubatanTiadaSalah satu daripada vitamin B kompleks. Vitamin ini terdapat di dalam sayuran hijau, yis dan hati. Kekurangan vitamin ini mengakibatkan penyakit pelagra. Sin: vitamin B2
niacinniasinMakanan dan PemakananTeknologi MakananSatu daripada vitamin B kompleks yang juga dikenali sebagai asid nikotinik yang berwarna putih. Kekurangan niasin dalam diet menyebabkan penyakit pelagra.
12

Kembali ke atas