Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[pe.la.kon] | ڤلاکون

Definisi : orang yg berlakon dlm drama (sandi­wara dll), tokoh dlm cerita dll: siapakah ~ yg akan membintangi filem itu? (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[pe.la.kon] | ڤلاکون

Definisi : orang yg berlakon dlm drama (sandiwara, filem dsb). (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
lakon
Kata Terbitan : berlakon, melakonkan, lakonan, pelakon,


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
costumekostumPentadbiran PerniagaanTiada1. Pakaian yang dipakai oleh pelakon-pelakon sandiwara, filem dan lain-lain.,2. Pakaian yang dipakai pada ketika tertentu seperti menghadiri upacara, jamuan dan lain-lain.
actoraktorKesenianDrama dan TeaterLelaki yang memainkan peranan sebagai pelakon dalam persembahan drama atau teater, sama ada sebagai pelakon utama, pelakon pembantu atau pelakon tambahan. Sinonimpelakon lelaki.
actressaktresKesenianDrama dan TeaterWanita yang memainkan peranan sebagai pelakon dalam persembahan drama atau teater, sama ada sebagai pelakon utama, pelakon pembantu atau pelakon tambahan. Sinonimpelakon wanita.
alienation effectkesan keterasinganKesusasteraanTiadaKeadaan khalayak dan pelakon yang perlu mengekalkan jarak kritikal semasa persembahan drama. Khalayak perlu sedar bahawa mereka sedang menonton sebuah lakonan semata-mata dan sepatutnya boleh membezakan antara ilusi dengan realiti. Justeru, khalayak seharusnya tidak mengidentifikasikan diri mereka dengan pelakon. Pelakon perlu mengekalkan jarak dengan watak yang dilakonkan agar penonton tidak menyerapkan dirinya ke dalam watak itu. Oleh itu, pelakon menjadi lebih kritis terhadap watak yang dilakonkannya. Hal ini berbeza dengan konsep Dramatic Theatre Aristotle yang membawa penonton ke dunia ilusi. Penonton terlalai sehingga menerima apa yang berlaku di atas pentas sebagai realiti. Kesan keterasingan merupakan unsur penting dalam teori drama Bertolt Brecht. Untuk melahirkan kesan pengasingan ini, Brecht mendedahkan mekanisme pentas dengan menggunakan lagu atau ucapan untuk memisahkan setiap episod dalam persembahannya agar penonton bertindak lebih wajar dan kritikal. Kesan keterasingan ditemui dalam drama Anwa
supporting actorpelakon pembantuKomunikasiTiadaPelakon yang memainkan peranan yang kedua terpenting di samping pelakon utama. Contohnya, watak yang menjadi teman atau ahli keluarga pelakon utama semasa berhadapan dengan sesuatu keadaan atau peristiwa.
cross abovelintas atasKesenianDrama dan TeaterPergerakan pelakon di bahagian pentas belakang dengan melintas di hadapan pelakon lain, kumpulan pelakon atau binaan set, sama ada dari kiri ke kanan atau kanan ke kiri.
cross belowlintas bawahKesenianDrama dan TeaterPergerakan pelakon di bahagian pentas depan dengan melintas di hadapan pelakon lain, kumpulan pelakon atau binaan set, sama ada dari kiri ke kanan atau kanan ke kiri.
co-starpelakon bersamaKomunikasiTiadaPelakon yang berkongsi peranan utama dengan pelakon lain.
stand-inpelakon gantiKomunikasiTiadaPelakon yang ditugaskan untuk mengambil alih tempat pelakon sebenar dalam adegan-adegan tertentu seperti dalam adegan lasak atau sementara menunggu set adegan disiapkan.
eye-contacthubung pandangKesenianDrama dan TeaterLagak gaya pelakon yang biasanya pelakon utama untuk meyakinkan perkara yang sedang dilafazkan dengan memandang tepat pada seseorang penonton.
12345678910...

Kembali ke atas