Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[pel.ba.gai] | ڤلباݢاي

Definisi : ®bagai. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[pel.ba.gai] | ڤلباݢاي

Definisi : berbagai-bagai, beberapa jenis: tarian Timur lebih ditekankan kpd perasaan sedangkan tarian Barat berpusat pd mutu dinamik ~ tarian itu; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[pel.ba.gai] | ڤلباݢاي

Definisi : berbagai-bagai. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)

[pel.ba.gai] | ڤلباݢاي

Definisi : banyak jenisnya atau banyak macamnya; berbagai-bagai; berjenis-jenis; bermacam-macam: Taman itu penuh dgn ~ jenis bunga. mempelbagaikan menjadikan banyak jenisnya atau macamnya; menjadikan berbagai-bagai. kepelbagaian perihal (keadaan) pelbagai atau berbagai-bagai. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata pelbagai


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
multitrackpelbagai runut; pelbagai bahagianPendidikanTiada1. Pelbagai runut: Berkaitan dengan pita rakaman yang mempunyai empat atau lebih runut rakaman yang selari dan perkakasan yang digunakan dengan runut berkenaan.
breach of complex conditionkemungkiran pelbagai syarat; melanggar pelbagai syaratUndang-undangTiadaPerbuatan tidak mematuhi, cuai, memungkiri dan melanggar lebih daripada satu atau berbagai-bagai syarat sesuatu perjanjian atau kontrak dan sebagainya.
multiple line underwritingpenajajaminan jaluran pelbagai/pengunderaitan jaluran pelbagaiEkonomiTiadaTiada
OSI (open system interconnection)OSI (sistem terbuka saling sambung)Teknologi MaklumatTiadaPiawaian ISO untuk komunikasi antara pelbagai sistem buatan pelbagai vendor, yang menakrifkan kerangka kerja bagi melaksanakan pelbagai protokol dalam 7 lapisan . Lapisan itu ialah lapisan fizikal, pautan data, rangkaian, pengangkutan, sesi, persembahan dan aplikasi.
booksellerpenjual bukuPerpustakaanTiadaSeseorang yang mempunyai pelbagai pilihan buku merangkumi pelbagai bidang dan jenis, buku terpakai, untuk dijual.
triangulationtriangulasiPendidikanTiadaPerbuatan menyemak data dengan menggunakan pelbagai sumber atau pelbagai prosedur dalam pungutan data.
health policydasar kesihatanPentadbiranTiadaDasar yang dilaksanakan oleh kerajaan bagi memupuk kesedaran dan memelihara kesihatan awam dengan melancarkan pelbagai program dan penguatkuasaan pelbagai peraturan yang berkaitan. Dasar kesihatan yang baik boleh memastikan bekalan makanan dan air bersih kepada orang ramai, memelihara kebersihan alam sekitar, mengawal kesihatan ibu dan bayi, menguatkuasa imunisasi penyakit berjangkit dan memperluaskan perkhidmatan kesihatan dan hospital sehingga ke kawasan pedalaman. Dasar seperti ini turut menumpukan perhatian kepada penghindaran jangkitan penyakit merbahaya seperti AIDS, kusta, batuk kering, taun, SARS dan polio. Di samping itu dasar kesihatan yang ketat turut mengawal pembekalan ubat dan dadah tertentu, penjualan bahan terkawal seperti minuman keras, ubat batuk dan rokok. Terdapat juga dasar kesihatan di negara tertentu yang mewajibkan pengambilan polisi insuran kesihatan bagi rawatan hospital dan terdapat dasar kesihatan yang memberi khidmat hospital dan rawatan percuma seperti negara kebajikan di Norway
design documentationdokumentasi reka bentukTeknologi MaklumatPerisianDokumentasi dalam pembangunan perisian yang mengandungi maklumat cara sesuatu perisian dibangunkan dengan mengambil kira pelbagai keperluan pengguna dalam pelbagai peringkat. Dokumentasi ini juga memberikan penjelasan terperinci setiap pendekatan yang digunakan dalam mereka bentuk perisian dari peringkat atas hingga ke peringkat bawah. Selain itu, dokumentasi mengenai hubungan dengan persekitaran dan prinsip-prinsip pembangunan yang digunakan dalam reka bentuk komponen perisian juga dimasukkan dalam dokumentasi reka bentuk ini.
Integrated Learning System (ILS)Sistem Pembelajaran Bersepadu (ILS)PendidikanTiada

 Sistem yang menggabungkan perisian pengajaran serta pengurusan dan selalunya menawarkan pelbagai sumber pengajaran dalam pelbagai topik.

multistrokepelbagai gayaSukanTiadaPelbagai gaya renang yang dipelajari oleh perenang baru. Satu gaya yang sesuai cuba dimahirkan di samping mempelajari gaya renang yang lain.
12345678910...

Kembali ke atas