Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[pem.be.rian] | ڤمبرين

Definisi : 1. = berian sesuatu (benda dll) yg diberikan: ia menolak ~ majikannya; 2. perihal memberikan: ~ hadiah; ~ ampun; ~ bantuan sumbangan kerajaan utk menutup (mencukupi) sebahagian drpd perbelanjaan (jabatan, perbadanan, dll); ~ percuma pemberian dgn tidak meminta bayaran; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[pem.be.rian] | ڤمبرين

Definisi : 1 apa-apa yg diberikan: Ia enggan menerima ~ orang tuanya itu. 2 perbuatan memberikan; penyampaian: Majlis ~ hadiah itu telah dilakukan pd sebelah petang. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata pemberian

Peribahasa

Bagai gembala diberi keris.

Bermaksud :

Pemberian yang tidak berfaedah.

 

Lihat selanjutnya...(13)

219

It's better to give than to receive

Berbuat baik kepada orang lain merupakan amalan mulia dan lebih baik daripada menerima pemberian atau kebaikan orang lain.

Tangan yang di atas lebih baik daripada tangan yang di bawah

Believing that it's better to give than to receive, they donated half of their earnings to the needy.

Berpegang pada tangan yang di atas lebih baik daripada tangan yang di bawah, mereka mendermakan separuh daripada pendapatan mereka kepada orang yang susah.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(5)

Kamus Sains

Kamus Sains.indb
terdapat dalam ruang tubuh berkenaan. Kaedah penyuntikan dan pe- nyedutan ini dilakukan secara berselang-seli dan berulang kali sehingga kese- mua dadah berkenaan dimasukkan ke dalam ruang tubuh tersebut. Contohnya, pemberian anestetik spina ke dalam cecair serebrospina. (UBAT) barbule (barbul) Cabang kecil bercangkuk yang terbit daripada ruit bulu unggas. Cangkuk bar- bul pada sesuatu ruit saling memasung cangkuk barbul pada ruit daripada rama-rama betina. (BIO) 2, 2-bis-4-hydroxyphenyl propane (2,2- bis-4-hidroksifenil propana) Lihat bisphenol A. (KEJ) bis in die (bis in die) Berkaitan dengan arahan pemberian ubat dua kali sehari. Singkatan b.i.d. (UBAT) bismuth subcarbonate (bismut subkarbonat) Formula BiO 2 CO 3 . 1 2 H 2 O. Serbuk putih tanpa bau dan rasa, tidak

Kembali ke atas