Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[pén] | ڤين

Definisi : (pén) pena. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[pén] | ڤين

Definisi : /pén/ alat yg runcing dan berbelah matanya utk menulis dgn dakwat. ~ elektronik ist peranti komputer berbentuk spt pen, yg digunakan utk menunjuk atau memilih objek pd peranti paparan komputer dsb. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata pen


Glosari Dialek Johor

EntriFonetikKelas KataMaknaAyat DialekSebutan AyatMaksud Ayat
penjong[pen.dZoN]kata adjektiftidak tepat mengikut bentuk yang sepatutnya.Daon tingkap dah penjong sebab tu tak rapat.[dAon tiN.kAp dAh pen.dZoN s«.bAb tu tA/ ÄA.pAt]Daun tingkap tidak tepat mengikut ukuran, sebab itulah tidak boleh ditutup rapat.
lempeng batak[lem.peN bA.tA/] sejenis kuih yang pipih dan nipis diperbuat daripada tepung, air, sedikit garam dan parutan kelapa dan bancuhan ini digoreng dengan sedikit minyak pada kuali yang leper.   
belandan[b«.lAn.dAn]kata kerjabergunting rambut.Pendek rambot tu, baru belandan ke?[pen.de/ ÄAm.bot tu bA.Äu b«.lAn.dAn k«]Pendek nampak rambut itu, baru lepas berguntingkah?
dumpot[dum.pot]kata adjektifpendek dan tumpul (biasanya mata pensil).Pensel awak tu dumpot aje matenye.[pen.sel A.wA/ tu dum.pot A.dZ« mA.t«.ø«]Pensil kamu itu pendek sangat matanya.
putut[pu.tut]kata adjektifpendek dan tumpul (mata pensil).Tak de pengasah ke, pensel kau ni putut.[tA/ d« p«.NA.sAh k« pen.sel kAw ni pu.tut]T)idak ada pengasah ke, mata pensil kau ini pendek dan tumpul.

Kembali ke atas