Maklumat Kata

Kamus Bahasa MelayuDefinisi : jerih penat; berpenat lelah berusaha sedaya upaya: orang yg ~ sepanjang umurnya mencari ilmu. (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
 
penat (adjektif)
Bersinonim dengan letih, lesu, jerih, lelah, mengah, ngap, rimpuh, rengsa, litak, ngalih;,
Kata Terbitan : berpenat-penat, memenatkan, kepenatan,


Khidmat Nasihat

SoalanJawapanJenis SoalanTarikh Soalan
terima kasih tuan 1. mereka melepaskan keletihan selepas bersenam..(terdapat kesalahan melepaskan keletihan, cikgu berkenaan mengatakan melepaskan lelah atau penat saje, tak boleh gunakan melepaskan keletihan..adakah ini betul?)

Melepaskan antara maksudnya dalam kamus termasuklah menghilangkan, penat lelah, letih dan sebagainya. Keletihan bermaksud keadaan atau rasa letih. Oleh itu, frasa yang betul ialah melepaskan letih tetapi ungkapan ini tidak lazim digunakan, yang lazim digunakan ialah 'melepaskan (menghilangkan) penat lelah'. Kami mohon maaf atas kekeliruan yang timbul.

Tatabahasa31.03.2011
Apakah perbezaan makna antara "mengenal" dengan "mengenali"? Adakah kedua-dua kata terbitan ini digunakan dalam struktur ayat yang berbeza? Satu soalan lagi: Adakah bentuk "mengenali" ialah bentuk yang lewah kerana akhiran-i ditambahkan di belakang perkataan "mengenal"?Perkataan ‘mengenal’ bermaksud tahu atau kenal akan; ingat akan; mengetahui. Contoh ayat: Dia bekerja pagi petang dengan tidak mengenal penat lelah. Perkataan ‘mengenali’ bermaksud mengetahui atau tahu akan sifatnya, rupanya dan lain-lain dengan lebih mendalam. Contoh ayat: Orang ramai mengenalinya sebagai seorang yang pemurah. Makna29.12.2014

Kembali ke atas