Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[pe.ner.bi.tan] | ڤنربيتن

Definisi : 1. perihal (perbuatan dll) mener­bitkan: dua pola ~ kata yg tidak produktif; ~ asas ayat; 2. urusan atau pekerjaan mener­bitkan (majalah dll): pihak berkuasa telah mengharamkan ~ kedua-dua buah novel tersebut; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[pe.ner.bi.tan] | ڤنربيتن

Definisi : 1 cara atau hal menerbitkan. 2 pekerjaan atau urusan menerbitkan buku, majalah dll. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
terbit (kata kerja)
1. Bersinonim dengan keluar: muncul, timbul, terpacul, terpancar, mencorak,

2. Bersinonim dengan lahir: berbangkit, timbul, datang, terpancar,

3. Bersinonim dengan tercetak: tersiar, tertulis, tercatat, terakam, terekod,

4. Bersinonim dengan tumbuh: keluar, muncul, timbul, hidup, bercambah, bertunas, terpacul,

5. Bersinonim dengan berpunca: bermula, berpangkal, berasal, berpokok, timbul, muncul,

Kata Terbitan : menerbitkan, terbitan, penerbitan, penerbit,


Ensiklopedia

TajukSinopsisBidangKlasifikasi
PENERBITAN PERDAGANGAN UMUM 
PENERBITAN ATAS MEJA UMUM 
PENERBITAN UMUM 
AKTA MESIN CETAK DAN PENERBITAN 1984

Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984, undang-undang yang bertujuan mengawal selia penggunaan mesin cetak dan percetakan, pengeluaran, pengeluaran semula, penerbitan dan pengedaran penerbitan, pengimportan serta hal-hal yang berkaitan.

UNDANG-UNDANGAkta
JABATAN PENERBITAN DIRAJA KERAJAAN INGGERIS UMUM 
PROGRAM PENERBITAN BERSAMA ASIA PASIFIK (ACCU)Program pengembangan buku anjuran Asia Pacific Cultural for Unesco (ACCU), Tokyo, Jepun.SASTERAKegiatan
PENERBITAN FEDERAL BERHAD

PENERBITAN FEDERAL BERHAD, penerbit. Ia ditubuhkan semenjak tahun 1960-an di Kuala Lumpur, Singapura dan Hong Kong.  Penerbit ini turut memainkan peranan dalam menerbitkan karya sastera Melayu yang terhasil sekitar tahun tersebut, terutama oleh cawangannya yang berpejabat di Kuala Lumpur.  Penerbitan karya sastera Melayu ini diletakkan di bawah satu siri penerbitan yang diberi nama ‘Siri Sastera Federal’.

SASTERAPenerbitan
SURAT KHABAR

Surat khabar ialah penerbitan yang

dikhususkan terutamanya untuk melaporkan dan

membuat ulasan sesuatu berita. Surat khabar ialah

saluran yang terbaik untuk mengetahui peristiwa

semasa. Surat khabar juga memainkan peranan

penting dalam membentuk pendapat awam.

UMUM 
GAYA DEWAN

GAYA DEWAN,  sebuah manual atau gaya penerbitan yang mengandungi panduan menyediakan buku untuk diterbitkan oleh Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP). Gaya Dewan pertama kali diterbitkan dalam bentuk risalah kecil berjudul Gaya Penerbitan Dewan (1978), diusahakan oleh Rahmat Ramly yang pada ketika itu bertugas sebagai Ketua Unit Pengeluaran. Risalah setebal 68 halaman berukuran 4” x 7” ini merupakan panduan am untuk editor dan pengatur huruf. Risalah ini kemudiannya diperkembangkan menjaddi sebuah manual dengan judul Gaya Dewan. Edisi pertama Gaya Dewan berkulit lembut terbit dalam tahun 1987, mempunyai 206 halaman. Edisi kedua cetakan pertama berukuran 7” x 10” berkulit keras dan berjaket, diterbitkan dalam tahun 1990, mengandungi 253 halaman. Edisi ketiga mengandungi 330 halaman, berkulit keras dan berjaket terbit dalam tahun 1995. Ketiga-tiga edisi dilengakpi ilustrasi dan mempunyai indeks.

BAHASAPenerbitan
HIDAYAH SASTERAPenerbitan
12345678910...

Kembali ke atas