Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[pe.ner.bi.tan] | ڤنربيتن

Definisi : 1. perihal (perbuatan dll) mener­bitkan: dua pola ~ kata yg tidak produktif; ~ asas ayat; 2. urusan atau pekerjaan mener­bitkan (majalah dll): pihak berkuasa telah mengharamkan ~ kedua-dua buah novel tersebut; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[pe.ner.bi.tan] | ڤنربيتن

Definisi : 1 cara atau hal menerbitkan. 2 pekerjaan atau urusan menerbitkan buku, majalah dll. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
terbit (kata kerja)
1. Bersinonim dengan keluar: muncul, timbul, terpacul, terpancar, mencorak,

2. Bersinonim dengan lahir: berbangkit, timbul, datang, terpancar,

3. Bersinonim dengan tercetak: tersiar, tertulis, tercatat, terakam, terekod,

4. Bersinonim dengan tumbuh: keluar, muncul, timbul, hidup, bercambah, bertunas, terpacul,

5. Bersinonim dengan berpunca: bermula, berpangkal, berasal, berpokok, timbul, muncul,

Kata Terbitan : menerbitkan, terbitan, penerbitan, penerbit,


Kamus Sains

Kamus Sains.indb
untuk mem- bentuk cerucuk yang berlubang. (KEJ) Box-Wilson design (reka bentuk Box-Wilson) Kaedah reka bentuk yang melibatkan siri umum uji kaji yang perlu dijalankan atau dimajukan sebagai asas penerbitan model matematik proses fizikal yang di - anggarkan oleh fungsi kuadratik dalam julat pemboleh ubah berpatutan. (KEJ) Boyskenʼs test (ujian Boysken) Ujian untuk mengesan kanser. (UBAT) brachispore (brakispora) Spora pendek dan KEJ) orphan (yatim) Baris terakhir dalam perenggan yang berada sendirian di bahagian atas hala- man teks. Baris ini kelihatan janggal dan dianggap sebagai tidak baik dalam gaya pemformatan dokumen sistem penerbitan meja. (KOM) orthonormal basis (asas ortonormal) Asas kepada suatu ruang vektor atau sistem koordinat, setiap dua unsur yang berbeza adalah berortogon dan setiap unsurnya bermagnitud. (MAT) Oslerʼs nodes (nodus Osler

Kembali ke atas