Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[pe.nga.ja.ran] | ڤڠاجرن

Definisi : 1. perihal mengajar, segala sesuatu yg berkaitan dgn mengajar (spt cara atau sistem mengajar, aspek yg dipentingkan, dll): ~ bahasa Malaysia di sekolah-sekolah masih menghadapi beberapa kesulitan; 2. segala sesuatu (cara, perbuatan, dll) yg diajar­kan, ajaran: diperbuatlah oleh gergasi kedua seperti ~ Pak Pandir; 3. peringatan, pedo-m­an: pengalaman ini akan menjadi ~ bagi saya; supaya mereka dapat mengambil ~ drpd tanda-tanda kebesaran-Nya; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[pe.nga.ja.ran] | ڤڠاجرن

Definisi : 1 segala yg berkaitan dgn mengajar atau mengajarkan (spt caranya, sistemnya): ~ sains dan hisab sekarang ini berlainan drpd sebelum perang dahulu. 2 sesuatu yg dpt dijadikan pedoman; peringatan: Peristiwa itu menjadi ~ kpd kita supaya lebih berhati-hati apabila hendak berunding dgn mereka. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata pengajaran

Peribahasa

Tunggul kayu kalau ditarah pelicin,
     diikut juga,
jangankan manusia.

Bermaksud :

Pengajaran yang baik lambat-laun dapat juga memperbaiki orang.

 

Lihat selanjutnya...(3)


Kamus Sains

Kamus Sains.indb
8/08 11:46:31 AM 100 arbor (arbor) Struktur yang bentuknya menyerupai pokok. (UBAT) arboretum (arboretum) Kawasan yang ditanam dengan spesies pokok tertentu untuk tujuan pemuli- haraan sumber genetik, pengajaran dan penyelidikan. (BIO, HUT) arbovirus (arbovirus) Sebarang kumpulan virus yang dibawa oleh artropod. Antaranya termasuklah virus bawaan nyamuk yang mengakibatkan penyakit seperti demam kuning, demam denggi, dan virus yang menyebabkan oleh hasil gen yang meresap masuk daripada tisu berdekatan yang berbeza dari segi genetik. (BIO) authoring language (bahasa pengarangan) Bahasa pengaturcaraan yang dicipta untuk memudahkan pembinaan perisian kursus bagi sistem pengajaran bantuan komputer tanpa memerlukan pengatur- caraan. (KOM) autoacceleration (pecutan automatik) Lihat Tromsdorff effect. (KEJ) autoantibody (autoantibodi) Antibodi yang terbentuk akibat rangsangan antigen yang berpunca daripada tubuh pesakit sendiri. Peranan autoantibodi

Kembali ke atas