Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[pe.ngang.ku.tan]/[peng.ang.ku.tan] | ڤڠڠکوتن

Definisi : pembawaan (barang-barang dll) dr satu tempat ke tempat lain: ~ barang-barang itu harus didahulukan; ~ awam sistem pengangkutan bermotor spt teksi, bas dan kereta api yg boleh digunakan oleh orang ramai di kawasan tertentu dgn kadar tambang yg telah ditetapkan; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[pe.ngang.ku.tan]/[peng.ang.ku.tan] | ڤڠڠکوتن

Definisi : perbuatan atau hal mengangkut; pengiriman atau pembawaan barang-barang dll. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata pengangkutan


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
transportation modemod pengangkutanKejuruteraan AutomotifTiadaJenis pengangkutan seperti pengangkutan darat, udara, air, talian paip dan sebagainya.
mode of transportmod pengangkutanKejuruteraan AutomotifTiadaPelbagai jenis perkhidmatan pengangkutan seperti pengangkutan rel, udara, laut, talian paip dan sebagainya.
dual-mode transportationsistem dua modKejuruteraan AutomotifTiadaSistem pengangkutan awam atau pengangkutan barangan yang menggunakan dua jenis mod pengangkutan yang dilaraskan.
dual mode systemsistem dua modKejuruteraan AutomotifTiadaSistem pengangkutan awam atau pengangkutan barangan yang menggunakan dua jenis mod pengangkutan yang dilaraskan.
active transportpengangkutan aktifBioteknologiTiadaPengangkutan molekul melintasi membran melawan cerun kepekatan. Pengangkutan aktif memerlukan tenaga metabolisme, biasanya ATP, atau cerun elektrokimia.
ocean transportationpengangkutan samuderaKejuruteraan AutomotifTiadaPengangkutan di lautan lepas yang menggunakan kapal besar dan melibatkan pengangkutan antara benua.
contract carrierpengangkutan kontrakPentadbiran PerniagaanTiadaSyarikat pengangkutan yang mengangkut barangan untuk pelanggan tertentu sahaja dan tidak untuk barang awam seperti di dalam kes pengangkutan awam.
modal shareperkongsian modKejuruteraan AutomotifTiadaPengagihan pecahan mod kenderaan antara pengangkutan persendirian dengan pengangkutan awam.
transportation sectorsektor pengangkutanTeknologi HijauReka Bentuk Teknologi HijauBidang yang menyediakan kemudahan untuk pergerakan manusia, barangan dan haiwan dengan mewujudkan pelbagai infrastruktur. Sektor pengangkutan merangkumi syarikat penerbangan, logistik, kargo udara, marin, kereta api, infastruktur dan perkhidmatan pengangkutan.
marine insuranceinsurans marininsuransTiadaInsurans yang khusus berkaitan dengan kaedah pengangkutan serta barangan dalam transit. Istilah marin sahaja merujuk kepada pengangkutan lautan dan istilah marin dalaman pula merujuk kepada pengangkutan serta barangan di darat termasuk sungai dan tasik.
12345678910...

Kembali ke atas