Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[pe.ngit.la.qan]/[pe.ngit.la/.kan] | ڤڠيطلاقن

Definisi : perihal atau perbuatan mengitlakkan: dgn melihat kedua-dua contoh ini kita dapat membuat sedikit ~. (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata pengitlakan


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
cartographic generalizationpengitlakan kartografiGeografiTiadaTiada
existential generalizationpengitlakan wujudanKesenianTiadaTiada
inductive generalizatonpengitlakan aruhanKesenianTiadaTiada
morphismmorfismeMatematikTiadaPengitlakan suatu fungsi yang dipetakan di antara set-set.
referencerujukanKejuruteraanTiadaKenyataan, pengitlakan atau kedudukan perkara yang digunakan untuk merujukkan sesuatu, misalnya perihalan sifat-sifat iodin mengandung rujukan terhadap sifat-sifat klorin.
inferencepentakbiranMatematikTiadaProses membuat pengitlakan tentang suatu populasi berasaskan maklumat yang diperoleh daripada sampel populasi.
Pumpelly's rulehukum PumpellyGeologiTiadaPengitlakan bahawa paksi-paksi dan permukaan-permukaan paksi bagi lipatan-lipatan minor di sesuatu kawasan adalah sepadan dengan paksi-paksi dan permukaan-permukaan paksi bagi struktur-struktur lipatan major yang sama fasa canggaannya.
referrujukKejuruteraanTiadaMengarahkan perhatian kepada kenyataan, pengitlakan atau kedudukan sesuatu perkara.
general diffusion equationpersamaan resapan amKejuruteraanTiadaPengitlakan persamaan resapan neutron terma dengan ketumpatannya boleh berubah terhadap masa, setelah mengambil kira pergerakan, pembocoran dan resapannya.
subtypesubjenisTeknologi MaklumatTiadaSubjenis: Entiti atau objek yang menjadi subkategori bagi satu entiti pada peringkat lebih tinggi dalam hierarki pengitlakan.
12

Kembali ke atas